0.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 8, 2021

Mâine sunt Sfinţii Petru şi Pavel. Dacă tună, nucii nu vor avea rod

Creştinii îi celebrează mâine pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Potrivit tradiţiei, aceştia sunt sărbătoriţi în fiecare an pe aceeaşi dată, aceasta fiind selectată fie pentru că pe 29 iunie este ziua în care s-au mutat către Domnul, fie pentru că pe această dată au fost mutate moaştele acestora.


Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi după o perioadă de post care variază în fiecare an, în funcţie de momentul celebrării Paştelui, anul acesta acest post începând în 22 iunie.

În tradiţia populară, sărbătoarea este cunoscută drept „Sânpetru de vară“, iar în această zi se aduc la biserică şi se împart săracilor mere, colivă, colaci şi miere în faguri. Tot în această zi, la miezul nopţii, se spune că se deschid cerurile şi se poate vedea cum Sfântul Petru este aşezat de-a dreapta Tatălui. Potrivit tradiţiei, sărbătoarea celor doi sfinţi marchează mijlocul verii şi începutul secerişului. Tot potrivit tradiţiei populare, licuricii care se văd în această noapte sunt de fapt scânteile care ies când Sfântul Petru pocneşte din bici. Tot azi se poartă busuioc, pelin şi usturoi pentru a fi ferit de rele, cei care se supără azi vor fi pedepsiţi cu tunete şi fulgere, iar cei care vor să scape de pistrui trebuie să se spele la miezul nopţii pe faţă cu apă curată. Se spune că dacă tună azi, nucii nu vor avea rod.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Ciucă: Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, oamenii să circule

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că în această după-amiază va avea loc o ședință a Comitetului...

Cele mai frumoase coșuri de Crăciun, la cel mai accesibil preț (P)

Sărbătorile bat la ușă, ne facem lista și o verificăm de două ori pentru că se pare...

Spațiu de joacă creativ și educativ, la Școala Gimnazială Muncelu de Sus

C.P. „Școala Gimnazială Muncelu de Sus prin proiectul “Și noi vrem spațiu de joacă creativ și educativ!“,...

Monica Berescu, deputat USR: Coaliția hoției PNL – PSD – UDMR refuză profesionalizarea conducerii ANCOM

C.P. România și-a asumat adoptarea directivei europene privind Codul Comunicațiilor drept unul dintre cele 20 de obiective...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI