13.7 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Lunea Sfântului Duh. Conceptul care îi separă pe ortodocși de catolici

Aceasta este considerată o prelungire a sărbătorii Cincizecimii, sau a Rusaliilor. Diferenţele dogmatice între ortodocşi şi catolici au legătură cu raportarea la Sfântul Duh, unul dintre motivele Marii Schisme. Ce este, în fapt, acesta?

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Lunea Sfântului Duh, o sărbătoare închinată uneia dintre cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. Sărbătoarea poate fi considerată o prelungire a sărbătorii Cincizecimii sau a Rusaliilor, care a fost celebrată de către creştinii ortodocşi ieri, pe 16 iunie.
În tradiţia populară, astăzi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi se crede că nerespectarea acestui obicei îţi poate aduce necazuri peste an. De asemenea, se crede că este o formă de jignire dacă astăzi înoţi sau speli, „rusaliile“ sau zânele apelor continuându-şi sărbătoarea şi astăzi.
Tot tradiţia populară menţionează faptul că, după duminica Rusaliilor, timp de nouă zile, nu este bine să culegi plante medicinale, nici nu trebuie să te urci în copaci, să urci pe locuri înalte sau să călătoreşti foarte departe de casă. De asemenea, zânele „rusalii“ se vor înfuria şi te vor pedepsi dacă lucrezi astăzi.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole