11.3 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

La un pas de epidemie de gripă. Recomandări: cum ne păzim de viroze la şcoală? Profesorii ar putea recomanda elevilor răciţi să stea acasă

Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe precizări cu privire la prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripă şi alte viroze respiratorii, în contextul reluării cursurilor şcolare. Aceste au fost distribuite în teritoriu prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene şi a direcţiilor de sănătate publică. Discuţia vine în contextul în care sunt la un pas de declararea epidemiei de gripă în ţară, iar spitalele din Iaşi, aşa cum publicaţia noastră a arătat pe parcursul ultimelor zilei, au toate paturile ocupate, inclusiv la ATI, iar multe cazuri sunt de viroze şi gripe cu complicaţii severe.

Deşi par chestiuni elementare, reprezentanţii ministerului atrag atenţia că vorbim despre măsuri care au potenţialul de a stopa răspândirea unor boli şi care sunt la îndemâna oricui, atât a profesorilor, cât şi a elevilor. Se insista şi asupra responsabilizării părinţilor, care ar trebui să poată să înţeleagă când copii lor sunt bolnavi şi când există riscul de transmitere a acestor boli, oprindu-i astfel de a intra în comunitate.

„Regulile de igienă includ igiena mâinilor, spălarea frecventă a mâinilor şi / sau dezinfecţia lor, înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse / strănut şi ori de câte ori este necesar. Mai este şi igiena respiratorie – se tuşeşte sau se strănută într-un şerveţel de unică folosinţă care apoi se aruncă sau în pliul cotului. Mâinile se spală sau se dezinfectează după strănut”, se precizează în recomandările ministerului.

Aceştia mai recomandă şi aerisirea frecventă a sălilor de clasă, cât de mult posibil, cel puţin 10 minute după fiecare oră de curs, dar şi curăţirea şi dezinfectarea suprafeţelor comune şi a obiectelor din clasă înainte de începerea orelor.

Părinţii trebuie să îşi ţină copiii acasă atunci când văd că au simptome de viroză, tuse, strănut, temperaturi ridicate, dar şi dureri în gât, asimilate în special cu infecţiile cu COVID-19. La fel şi personalul didactic sau nedidactic, recomandarea este de a se evita intrarea în colectivitate dacă au simptome respiratorii.

O recomandare făcută profesorilor este şi identificarea elevilor care prezintă simptome de infecţii respiratorii şi informarea ulterioară a părinţilor, în vederea izolării acestuia la domiciliu şi asigurarea tratamentului specific. Practic, reprezentanţii MS spun că dacă un elevi tuşeşte, are faţa congestionată sau arată semne că se simte rău, cadrul didactic ar putea să intervină în acest sens.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole