21.9 C
Paşcani
sâmbătă, august 20, 2022

Judecatorii confirmă amenda de 50.000 de lei pentru tăierea copacilor de pe marginea drumului din Rediu

- Advertisement -

O boacănă comisă de fosta conducere a Consiliului Judeţean va fi plătită de actuala. Instituţia a fost condamnată definitiv la plata unei amenzi de 50.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după tăierea unor copaci din zona Rediu.

Incidentul s-a petrecut în primăvara anului 2020, fiind ocazionat de desfăşurarea lucrărilor de reabilitare a drumului judeţean Iaşi – Suceava. Studiul de fezabilitate întocmit în 2016 identifica 2.260 de copaci de diverse specii aflaţi în apropierea drumului. Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) şi-a dat acordul de principiu pentru tăierea arborilor uscaţi, bătrâni sau care ar fi pus circulaţia în pericol. Tăierea copacilor sănătoşi urma să fie aprobată punctual, în funcţie de necesităţi. Lucrurile nu s-au desfăşurat însă aşa.

În februarie, constructorul a anunţat CJ că sunt necesare tăieri pentru eliberarea spaţiului necesar lăţirii drumului. În aprilie, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) a cerut APM avizul pentru tăierea a 524 de copaci de pe marginea DJ 282. După două zile, APM a cerut detalii de la CJ, dar nu a mai apucat să primească un răspuns. Chiar a doua zi, DJADP a încheiat un contract de prestări servicii de exploatare forestieră, iar după încă o săptămână, copacii au început să fie tăiaţi. Localnicii au protestat, iar controlul efectuat în august de Garda de Mediu a arătat că tăierile fuseseră efectuate fără vreun aviz favorabil. Ca urmare, CJ a fost amendat cu 50.000 de lei.

Procesul-verbal a fost atacat în instanţă de CJ, reprezentanţii instituţiei susţinând că tăierile ar fi fost de fapt simple „activităţi de întreţinere” a vegetaţiei de pe marginea drumului, fără a avea legătură cu proiectul de modernizare a şoselei. Argumentul a fost respins de judecători, care au arătat că decizia de tăiere nu fusese luată pentru că arborii erau uscaţi, ci pentru că antreprenorul lucrărilor se plânsese că îl încurcă. Tăierile nu fuseseră deci „de întreţinere”, ci determinate de executarea proiectului de reabilitare a drumului. Deci, ar fi fost necesar un aviz favorabil dat de APM, aviz care însă lipsea. Magistraţii Judecătoriei au menţinut amenda. Apelul declarat de CJ a fost respins vineri de Tribunal, sentinţa devenind definitivă.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow