22.1 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Începe distribuirea pastilelor de iodură de postasiu. Este nevoie de reţetă de la medicul de familie

Ministerul Sănătăţii a anunţat oficial că va începe să distribuie comprimatele de iodură de potasiu către populaţia care poate, din punct de vedere medical, să ia pastilele respective în cazul unui atac sau accident nuclear.

Conform ordinului de ministru publicat de minister, pastilele vor pleca către farmaciile din comunitate, fiind o distribuţie echilibrată în toate judeţele ţării, iar de acolo oamenii vor putea veni să ia pastilele cu prescripţia eliberată de medicii de familie. Astfel, în următoarele şapte zile, Direcţiile de Sănătate Publică vor distribui stocurile de comprimate cu iodură de potasiu, iar farmaciile le vor elibera preventiv către populaţie, medicii insistând asupra faptului că ele trebuie administrate doar în caz de incident nuclear, la indicaţia autorităţilor. O listă cu farmaciile unde se va putea găsi medicamentul va fi făcută publică pe site-ul Ministerului Sînătăţii.

„Medicul de familie, începând cu prima consultaţie acordată, inclusiv pentru consultaţiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripţia medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor, respectiv pentru pacientul lipsit de discernământ, aflat în evidenţa proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripţia medicală pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernământ”, se precizează în textul ordinului.

Farmaciile vor pune la dispoziţia celor care se prezintă să ridice medicamentele modul de administrare, conform unei fişe informative prevăzută în ordinul de ministru. Inclusiv la ridicarea din farmacie, pacienţii vor semna un acord prin care confirmă că au înţeles contextul în care se ia acest medicament. „Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din lista prevăzută la art. 1 este de 6 luni de la data recepţiei. La finalul perioadei de 6 luni farmaciile din lista prevăzută la art. 1 predau cantităţile rămase în stoc”, se mai precizează în ordinul de ministru.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow