17.2 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023

Haos in intersecții, încă câteva luni de zile. Șoferii, trimiși sa pună mana pe carte, sa respecte regulile de circulație!

 

Primăria municipiului Pașcani nu are deocamdată o soluție pentru descongestionarea traficului rutier in intersecțiile de pe strada Moldovei, situație cauzată de defectarea semafoarelor dar si al traficului greu deviat prin Pașcani, după ce podul de la Scheia a intrat in reparații.
Chiar dacă zilnic, mai ales in perioadele de vârf, sunt inregistratre ambuteiaje si se circula cu dificultate, viceprimarul Cristian Rățoi susține ca nu este nevoie de prezenta unui polițist local in intersecție, pentru dirijarea traficului, pe motiv ca trebuie respectete regulile de circulație iar soferii care nu le cunosc ar trebui sa le invete. Mai mult, edilul a spus ca nu vrea sa creeze o problema de personal Poliției Locale.

Nici semafoarele nu vor fi repuse in funcțiune. Ele nu pot fi reparate pentru ca Primăria nu mai are contract de mentenanță cu o firma de specialitate si nu se dorește încheierea unui nou contract, pentru a se face economii. Mai mult, unul dintre semafoare a fost stricat in urma unui accident rutier iar acum se caută soluții pentru obținerea de despăgubiri, a mai spus viceprimarul municipiului in cadrul conferinței săptămânale de presa.

Haos in intersecții, încă câteva luni de zile

Singura soluție este amenajarea sensurilor giratorii, toate trei odată, susține viceprimarul municipiului, dar proiectul este de durata. Desi primarul Marius Pintilie a anunțat ca sensul giratoriu de la intersecția străzilor Crinilor cu Moldovei va fi amenajat pana la sfârșitul săptămânii trecute, lucrările au fost blocate pe motiv ca sunt necesare proiecte, avize si mai ales aprobarea Consiliului Local. Situația era cunoscuta dinainte dar s-a încercat realizarea investiției fără proiecte si fără acordul consilierilor.
Lucrurile s-au complicat după măsurătorile făcute la fata locului, de specialiști. Proiectul inițial, prezentat Poliției de Circulație a fost greșit. Pentru realizarea intersecției trebuie o suprafață mai mare de teren, schimbata geometria zonei si tăiate doua porțiuni de trotuar. Viceprimarul spune ca vor fi găsite soluții si pentru amenajarea cailor de acces dar pentru ocuparea spațiului verde sunt necesare alte demersuri si avize. De asemenea, in zona sunt doua canale tehnice ale unui operator de telecomunicații, care complica si mai mult lucrurile.

Parteneriat public- privat. In ce conditii?

Deocamdată nu este clar cine urmează sa facă investițiile si cine achita notele de plata. Viceprimarul Rățoi susține ca din cele trei sensuri giratorii, doua ar urma sa fie amenajate de dezvoltatorii care construiesc un nou centru comercial in locul fostei fabrici Retrom, iar unul de Primăria Pașcani, in parteneriat public-privat. Documentul trebuie aprobat de Consiliul Local, la fel ca si studiile si proiectele tehnice.
Pana când vor fi rezolvate toate problemele, ar putea trece si câteva luni de zile! Rățoi a mai precizat ca cele trei sensuri giratorii vor fi date in folosință in același timp, dar pana atunci șoferii si pietonii ar trebui sa aibă răbdare.

Menționăm ca municipiul Pașcani are 4 intersecții semaforizate din care doar doua funcționale si un singur sens giratoriu, amenajat provizoriu.
In vara anului 2018, Primăria a cheltuit din bugetul local cca. 400 000 lei pentru amplasarea de semafoare la intersecțiile străzilor Gării cu Ceferiștilor, Grădiniței cu Ștefan cel Mare – la Spital, Grădiniței cu Moldovei – la Constructorul. Acum, cele din intersecția de la Constructorul urmează sa fie scose din uz.

Alte articole