5.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 7, 2022

Gripa sezonieră a ajuns la Iaşi: primul caz confirmat

A fost confirmat în Iaşi primul caz de gripă din acest sezon, fiind vorba despre un pacient din grupa de vârstă 50 – 64 de ani. Acesta a fost diagnosticat prin intermediul medicului de familie. În acelaşi timp, numărul ieşenilor care se îmbolnăvesc în această perioadă de viroze respiratorii şi pneumonii este în creştere cu 19,42% faţă de săptămâna anterioară. Mai exact, conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, în săptămâna 14 – 20 noiembrie au fost înregistrate 6.896 de cazuri de infecţii respiratorii acute.

Dintre acestea, 5.579 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi 1.316 sunt pneumonii. „Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pentru IACRS şi pneumonii este la grupa de vârstă 5–14 ani. În intervalul de timp menţionat, nu s-a înregistrat niciun deces ca urmare a infecţiilor respiratorii acute”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

Continuă campania de vaccinare antigripală – 3.545 de ieşeni s-au imunizat într-o săptămână

Inclusiv medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” au explicat că în ultima perioadă numărul copiilor afectaţi de viroze respiratorii este în creştere, 30% din cele 130 de cazuri care ajung zilnic în Unitatea de Primire a Urgenţelor fiind viroze. Medicii spun că această creştere a numărului de viroze respiratorii era sesizabilă în anii anteriori la finalul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie. Tot în săptămâna 14 – 20 noiembrie au fost raportate 189 de internări, cu 19 mai multe faţă de săptămâna anterioară. 97 de internări au fost din cauza infecţiilor virale ale căilor respiratorii superioare şi 92 au fost pneumonii.

Continuă şi campania de vaccinare antigripală, iar în ultima săptămână s-au vaccinat 3.545 de ieşeni. Astfel, de la începutul lunii octombrie şi până pe 23 noiembrie s-au vaccinat 62.392 de persoane din judeţul Iaşi. Pentru sezonul rece 2022 – 2023 au fost catagrafiate 87.573 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care vor să se vaccineze antigripal. La Iaşi au ajuns până în prezent 77.645 doze de vaccin antigripal.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow