17.7 C
Paşcani
vineri, mai 3, 2024

Grădina Zoiței-Agricultura „altfel” la Mogoșesti-Siret județul Iași

Am luat legătura prin intermediul paginii sale de Facebook: Grădina Zoiței. Uitându-mă la culturile impresionante ilustrate pe pagină, doream să știu cine e în spatele acestei minunății. Așa l-am întâlnit pe Marius Cristian, un domn foarte pasionat de domeniul agriculturii și plin de idei noi. Astfel, am reușit să pun cap la cap în ordine cronologică evenimentele fericite și mai puțin fericite prin care a trecut în urmărirea visului său.

Marius a început să îmi povestească nostalgic despre cum a pus în mișcare pasiunea sa. O numesc pasiune, deoarece povestea pe care a transmis-o depășește orice limită. O poveste cu urcușuri și coborâșuri, o poveste plină de obstacole. Mulți ar fi renunțat în aceste situații, însă acesta nu este cazul personajului meu.

Totul a început în 2011, când Marius a intrat în posesia unui teren pe care-l primise moștenire în apropierea satului unde a copilărit, Mogosesti-Siret judetul Iasi.

Inițial, Marius nu avea gânduri prea mari în ceea ce privește terenul pe care îl deținea și cel mai probabil avea aceeași direcție precum majoritatea agricultorilor, de a cultiva cereale.

Ei bine, nu așa a fost să fie. Aspirațiile erau mai mari. Ceva trebuia schimbat.

În 2012 a hotărât să înființeze o livadă. Fară să stea prea mult pe gânduri, a contactat mai multe plantații pomicole dar nu a găsit materialul săditor pe care-l dorea.

În 2013 s-a reprofilat. S-a interesat pe la diverse firme din domeniul agricol si s-a decis sa faca o sera pentru legume.

În primăvara anului 2014, a ridicat prima seră de 600 metri pătrați, alimentată cu energie verde și apă curentă. Fiind plecat în străinătate, Marius a lăsat în grijă investiția, unchiului său Bereș Gheorghe, care, spune el, l-a ajutat foarte mult pe tot parcursul acestor ani.

Această primă seră pe care a înființat-o nu s-a dezvoltat atât de armonios precum prevăzuse el. Pentru a o construi, a apelat la o echipă de ”profesioniști” în acest domeniu. În frunte cu un inginer iscusit, anexa a fost ridicată, folia a fost montată, totul începând să prindă contur.

Echipa de profesioniști nu a facut o treabă prea bună, astfel că, în vara anului 2014, la doar câteva luni de la montare, folia solarului a cedat în urma unei furtuni. În luna iunie, mai exact, în urma unei furtuni și a unor ploi cu gheață, s-a pierdut o intreaga cultura de rosii. Pe scurt: daună totală. Cu toate acestea, a dat vina pe ghinion și a continuat .

Astfel, în toamna anului 2014, an plin de evenimente, a schimbat cultura de roșii pe una de salată pentru primăvară.

”Anul 2014 a fost un an plin de teste. A fost anul în care am testat peste 100 de soiuri de roșii și ardei. Am avut semințe aduse din toate colțurile lumii:  ardei rosu California Wonders sau portocaliu Golda din Italia, celebrul soi de roșii Moneymaker din UK și multe altele.

Intenția mea tot timpul a fost de a dezvolta și a promova agricultura BIO.”

De altfel, Marius an de an alocă o suprafață a solarelor pentru teste și soiuri autohtone. Testează hibrizi noi de fiecare dată.

Continuarea aici.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70