-4.7 C
Paşcani
luni, ianuarie 24, 2022

Ghid privind revenirea la muncă a salariaților: Principalele aspecte pe care firmele trebuie să le aibă în vedere

Reluarea activității în firmele unde, total sau parțial, aceasta a fost întreruptă sau redusă presupune, din perspectiva sănătății și securității în muncă (SSM), reevaluarea unor riscuri, adăugarea unora noi, construirea unor planuri de acțiune și a strategiilor pentru eventualitatea în care epidemia de COVID-19 sau altele similare ar putea forța din nou restrângerea activității. Potrivit unui ghid elaborat pe această temă de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, angajatorii trebuie adapteze condițiile de muncă și să prevină riscurile de infectare ale angajaților în lunile care urmează. Înainte de a dezvolta subiectul, câteva aspecte esențiale recomandate de Agenție:

Actualizează evaluările de risc pentru a lua apoi măsurile potrivite

Chiar și în condițiile în care nu ne-am confrunta cu o epidemie precum cea de acum, firmele sunt oricum obligate prin lege să evalueze riscurile de sănătate de la locul de muncă și să ia măsurile necesare pentru evitarea acestor riscuri și protejarea salariaților.

Contextul actual aduce însă parametrii noi de luat în calcul și se impune actualizarea acelor evaluări făcute în trecut, punctează Agenția europeană. De ce? În primul rând, pentru că nu știm exact care va fi evoluția acestei epidemii, ceea ce înseamnă că trebuie să o tratăm ca pe o problemă care poate să se agraveze din nou. În al doilea rând, pentru că nu putem fi siguri că astfel de riscuri nu vor mai apărea și în viitor, prin urmare, companiile nu-și mai permit să fie prinse nepregătite – ceea ce se întâmplă acum reprezintă un precedent care se poate oricând repeta.

Odată ce evaluarea riscurilor a fost actualizată și scenariul unei epidemii cu efectele celei de acum este luat în calcul, următorul pas este construirea unui plan de acțiune.

Continuarea pe Avocatnet.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

USR Pascani, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor

Organizația USR Pașcani a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române....

Cum se aplică măsurile de plafonare și compensare pentru facturi

Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care...

VIDEO. Laboratorul care îi pregăteste pe oameni pentru a doua viață. Ce este și cum se face crioconservarea

Crioconservarea este o zonă experimentală de cercetare în care...