Doi tineri, cu sticle de apa in maini, se plimba intr-un parc din Bucuresti, joi, 14 august 2014. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de canicula, valabila miercuri si joi, în toate judetele tarii fiind anuntate temperaturi care pot ajunge pâna la 38 de grade si un indice de temperatura-umezeala care va depasi pragul critic de 80 de unitati. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO
Slider

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care reglementează gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje. Aceasta a precizat că actul normativ are ca scop creşterea ratei de reciclare.
„Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Mai simplu spus, măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată”, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a adăugat că măsurile din OUG se vor aplica începând de anului viitor şi acestea ar viza „introducerea unor indicatori de performanţă atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare, precum şi pentru încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie”.

„De asemenea, este stabilit rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale. De asemenea, a fost schiţat un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă în pregătirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unică folosinţă”, a explicat Dăncilă.

Executivul a dat undă verde ordonanţei de urgenţă pentru gestionarea deşeurilor: Se introduce o garanţie pentru ambalajele reutilizabile

Executivul a aprobat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje. Una dintre măsurile prevăzute este aplicarea, de la 31 martie 2019, a unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/bucată.

Printre noutăţile pe care această OUG le aduce legislaţiei actuale privind deşeurile se numără aplicarea, începând cu 31 martie 2019, a unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/buc. Începând cu 31 martie 2022, această garanţie se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.

Totodată, autorităţile publice locale au obligaţia ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul ”plăteşte pentru cât arunci”, iar în acest sens vor trebui să asigure recipiente separate pentru fracţia uscată, respectiv cea umedă. De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate şi cu organizatiile de transfer de responsabilitate (OTR), care vor acoperi costurile pentru colectarea, tratarea şi valorificarea deşeurilor de ambalaje de la populaţie.

În felul acesta, transmite Ministerul Mediului, oamenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deşeurile menajere – acea fracţie umedă – care ajunge să fie eliminată la depozitul de deşeuri.

Proiectul aprobat introduce şi o contribuţie pentru economie circulară în valoare de 30 lei/tonă de deşeuri eliminată prin depozitare.

 

Continuare pe Mediafax.ro

Slider