15.5 C
Paşcani
miercuri, februarie 28, 2024

Firme din județ, în topul naţional pe domenii. Pe primele locuri, societăți din Cotnari și Pașcani. Iată clasamentele!

370 de firme din Iaşi s-au clasat în topul naţional al firmelor realizat de Camera de Comerţ şi Industrie România, iar 38 dintre acestea s-au plasat pe primul loc la nivel naţional. Dintre campionii economiei ieşene, cele mai multe companii intrate în topul naţional provin din Industrie, Servicii şi Comerţ, iar reprezentarea Iaşului în Topul Naţional se traduce în 2,74 miliarde euro cifră de afaceri, după cum au calculat specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

 

38 de firme din Iaşi s-au clasat pe primul loc în topul naţional, 92 firme pe locurile 2-3, iar 240 firme pe locurile 4-10. Cele mai multe dintre companiile care reprezintă Iaşul printre cele mai bune din ţară, 126 sunt din industrie, 112 din sfera serviciilor profesionale, 65 din comerţ, 20 de firme din construcţii, 19 firme din IT şi cercetare-dezvoltare, 16 firme din agricultură şi 12 firme din domeniul turismului şi restaurantelor.

„La ultimele opt ediţii, Iaşul a propulsat de fiecare dată peste 300 de firme în Topul Naţional, chiar aproape 400 la ultimele două ediţii. Nu pot să nu mă întreb câte firme ieşene, şi de ce calibru, s-ar fi numărat printre cei mai buni dintre cei buni din ţară dacă regiunea noastră nu ar fi fost atât de vădit ocolită de marile investiţii în proiectele de infrastructură”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Firmele ieşene intrate în topul celor mai bune firme din România deţin împreună 31,18% din cifra de afaceri totală a anului 2022 la nivelul judeţului Iaşi şi plătesc lefurile a 27.955 salariaţi (aproape un sfert din numărul total de salariaţi din societăţile comerciale locale).

În topul judeţean, realizat în urmă cu aproape două luni de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi au intrat anul acesta 3.457 de firme ieşene. Dintre acestea, cele mai bune 370 s-au clasat în topul naţional „Clasamentele judeţene sunt realizate pe baza unei metodologii complexe şi unitare la nivel naţional, iar Topul Naţional al Firmelor este organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie a României, în baza clasamentelor furnizate de Camerele de Comerţ şi Industrie Judeţene”, a explicat Sorin Gheorghiu, director de comunicare la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi,

Dintre firmele de top din Iaşi, patru sunt întreprinderi foarte mari (cu peste 1.000 de salariaţi) şi 26 au ocupat diverse poziţii la clasa de mărime “întreprinderi mari” (au între 250 şi 999 de salariaţi).

Foarte mari

Dintre cele foarte mari, Antibiotice SA (1.355 angajaţi în 2022) a ocupat primul loc în topul naţional pe domeniul de activitate “Fabricarea produselor farmaceutice”, BorgWarner România (1.778 angajaţi) a luat argintul în industria de “fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule”, SCC Services Romania SRL (1.050 angajaţi) este pe locul al treilea în ţară în domeniul IT&C şi Cercetare – Dezvoltare, la “alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei”, iar ApaVital SA (1.395 angajaţi) este pe locul al cincilea la nivel naţional în ce priveşte “captarea, tratarea şi distribuţia apei”.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole