15.7 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022

Expoziție la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa

În perioada 14 mai-14 iunie, la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa, are loc expoziția „Eleganta și rafinament în secolul al XIX-lea. Ritualul servirii mesei”.

Despre modul de organizare a meselor la români avem marturii încă din secolulul al XVI -Lea,în scrieri ce aparțin genului parenetic (moralizator) precum ÎNVĂȚĂTURILE LUI NEAGOE BASARAB CATRE FIUL SAU THEODOSIE. Foarte preocupați de acest subiect s-au arătat și călătorii străini,care din diferite motive,ajung pe teritoriul nostru.
Expoziția aduce în atenția publicului vizitator informații și obiecte inedite care erau folosite pentru servirea mesei și a ceaiului. Ritualul servirii mesei era un ritual rafinat,atent amenajat cu mese împodobite de flori,transformând adesea,,sala de mâncare ” într-un interior sobru dar confortabil mai curând burghez decât aristocratic.
Dacă în secolul al VIII -lea femeile erau așezate de o parte a mesei și bărbații de o alta, în secolul XIX devine comuna așezarea fiecărei femei lângă însoțitorul acesteia.Odata așezate la masa,eticheta cerea ca acestea să-și scoată mănușile și sa și le așeze pe genunchi sub șervețelul îndoit în doua.Iata câteva dintre relatările ce le regăsim în documentele vremii. Cu altele la fel de frumoase și interesante,relatări, ca așteptăm mâine sa vizitați expoziția,când va fi inaugurata!”  a precizat Drd. SIMONA HĂRMĂNESCU, muzeograf.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow