18.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023

Epidemie de gripa in toata tara. Masuri speciale la spitalele din Pascani si Hirlau

S-a declarat oficial epidemie de gripa in toata tara, dupa trei saptamani epidemice consecutive. In acest context, s-au impus masuri speciale in unitatile medicale si scoli. La Spitalul Municipal de Urgenta din Pascani, managerul dr. Costica Panzaru, a precizat ca s-au luat masuri inca de acum cateva zile si ca  fost restrictionat accesul vizitatorilor pe sectiile si compartimentele cu risc major.

De maine, 31 ianuarie a.c., se va amenaja un compartiment in care vor fi internate doar persoanele cu infectii respiratorii acute.

Pana in prezent, la Spitalul de Urgente nu au fost foarte multe cazuri de viroze respiratorii, singurii mai afectati fiind copiii cu varste de pana la 7 ani, anunta directorul Panzaru.

Si la Spitalul CF din Pascani s-a instituit un program de combatere de prevenire a infectiilor respiratorii acute si a gripei, cu zeci de masuri. Persoanele suspecte de gripa nu vor fi internate in unitatea medicala, ci redirectionate catre o unitate medicala de boli infectioase, pacientii nu vor depasi numarul de paturi, iar programul de vizita este limitat la o ora.

Se va face triaj epidemiologic si in randul personalului medical, iar in cazul unor suspiciuni, cadrele cu semne de boala vor fi izolate.

Si la Spitalul Orasenesc din Hirlau se iau aceleasi masuri. Personalul medical auxiliar si pacientii sunt instruiti pentru a preveni raspandirea virusurilor, a fost suplimentat numarul echipamentelor medicale si altele.

Scolile nu se inchid, dar inspectoratele scolare pot lua decizia suspendarii cursurilor in scolile sau clasele unde absenteismul depaseste 20%, a declarat ministrul Sorina Pintea. Deocamdata, in judetul Iasi nu sunt astfel de cazuri. In unele scoli din municipiul Pascani, s-a interzis accesul parintilor, iar cadrele medicale sau scolare fac triajul elevilor la intrarea in clasa.

Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie, iar  ministerul a comandat suplimentar 30.000 de vaccinuri, care, începând de joi, 31 ianuarie, vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru.

 

Alte articole