18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Elevii și studenții nu mai sunt scutiți de CASS dacă obțin venituri sub nivelul salariului minim pe țară

Potrivit Codului fiscal, elevii și studenții fără venituri intră în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Totuși, dacă au venituri salariale sau din activități independente, ei datorează această contribuție. Până luni, aceștia datorau CASS doar dacă veniturile lor depășeau valoarea salariului de bază minim brut pe țară, dar, după apariția OG 16/2022, această regulă s-a schimbat, în sensul în care, de-acum, plafonul unui venit minim a fost eliminat, iar contribuția e datorată fără să se mai țină cont de nivelul veniturilor obținute.

OG 16/2022, ce aduce modificări importante Codului fiscal, stabilește, printre altele, o serie de noutăți și în cazul categoriilor de persoane fizice ce sunt exceptate de la plata CASS.

Regula de bază, atunci când vine vorba de prima categorie ce beneficiază de scutire de la plata CASS, cea a copiilor până la vârsta de 18 ani, tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, ucenicilor sau studenților, studenților-doctoranzi care desfășoară activități didactice, dar și persoanelor care urmează instruire pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști, rămâne valabilă. Astfel, cei amintiți anterior sunt scutiți de la plata CASS atâta timp cât nu au venituri.

În schimb, ordonanța recentă elimină pragul existent anterior pentru scutirea de la plata CASS în cazul celor amintiți mai sus, în situația în care obțin venituri din salarii, din activități independente ori din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Continuarea pe avocatnet.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Invitație la un atelier de pictura pe vase ceramice

Vesti bune pentru copiii pasionați de arta. Casa de...

Turul orașului pe bicicleta, la Targu Frumos

Copiii din Targu Frumos sunt invitati la un tur...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow