14.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Durerile de spate – de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam

Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la servciu si calitatea vietii.

Durerile de spate pot fi acute (apar brusc si cedeaza in urma aplicarii unui tratament) sau cronice (dureaza mai mult de trei luni si produc alte probleme de sanatate). De asemenea, ele pot fi mecanice sau inflamatorii.

Cel mai frecvent intalnite dureri de spate sunt cele situate in zona inferioara a spatelui – lombalgie. Acestea sunt urmate de durerile in zona cefei (cervicalgie) si de cele localizate la mijlocul spatelui (dorsalgie).

Postura incorecta, diferite traumatisme, sarcina, stresul, lipsa activitatii fizice sau afectiuni degenerative sau inflamatorii pot fi sursa durerilor de spate.

1 adult din 5 sufera de dureri de spate

Durerile de spate pot afecta orice persoana pe parcursul vetii, copii, adulti sau varstnici. La nivel mondial, circa 80% dintre oameni se vor confrunta cu o astfel e problema. Organizatia Mondiala a Sanatatii a asezat acest tip de dureri in top 10 afectiuni dizabilitante.

Durerile din zona inferioara a spatelui reprezinta cauza primara a limitarii activitatii si a absentei de la locul de munca, mai ales in tarile industrializate. Pe langa suferinta fizica, acest lucru duce la efecte economice negative individuale, familiale, la nivel de comunitate si societate.

Liga Romana contra Reumatismului estimeaza ca 1 din 5 adulti sufera de dureri de spate care dureaza cel putin trei luni. De cele mai multe ori, este vorba de dureri mecanice, insa aproximativ 3% dintre adulti sufera de dureri de spate de tip inflamator.

Cum se manifesta durerile de spate

In functie de cauza care a determinat aparitia durerii de spate si de gradul de afectare a muschilor, oaselor si ligamentelor, exista mai multe simptome asociate durerilor de spate:

● Durere locala sau extinsa ce poate fi intepatoare sau surda
● Mobilitate redusa. Uneori, mersul sau statul pe scaun pot fi efectuate cu dificultate.
● Tonus slabit al spatelui
● Amorteala la nivelul picioarelor

Prezenta urmatoarelor simptome impune prezentarea de urgenta la medicul specialist:

● Durerea de spate nu cedeaza sau se agraveaza indiferent de tratamentul aplicat
● Durerea de spate iradiaza la nivelul picioarelor
● Amorteala cuprinde zona feselor, organelor genitale, coapsei sau picioarelor
● Incontinenta urinara sau pentru fecale
● Scadere in greutate

CONTINUARE PE ZIARE.COM

Alte articole