27.4 C
Paşcani
vineri, iulie 30, 2021
27.4 C
Paşcani
vineri, iulie 30, 2021

Dispar centrele de plasament. Sute de copii vor fi mutați în case de tip familial

Situaţia copiilor din centrele de plasament ieşene pare să se îm­bunătăţească, după ce 6 dintre cele 10 centre existente în prezent îşi vor închide porţile în cel mult doi ani. Strategia 2016-2020 de închidere a centrelor de plasament are ca principal scop reintegrarea copiilor în comunitate, spun reprezentaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, aceştia urmând să fie mutaţi în căsuţe de tip familial, de 12 persoane, în diferite zone ale Iaşului.
În prezent, în centrele de plasament ieşene trăiesc aproximativ 894 de copii, iar strategia de­marată urmăreşte răspândirea acestora în comunitate, pentru a duce o viaţă cât mai normală. Copiii au fost evaluaţi, iar acolo unde s-au găsit măsuri alternative, precum să revină în familia naturală, să meargă în asistenţă maternală sau în plasament familial, acestea au fost sau vor fi puse în aplicare, spun cei de la DGASPC.

„Scopul acestei campanii nu este să aruncăm copiii în stradă. Acolo unde există alternativa să mear­gă în familia extinsă sau na­tu­rală îi vom trimite, iar aceste fa­milii vor fi ajutate de organizaţiile cu care avem parteneriate. Aceste organizaţii au construit, de-a lungul impului, camere, case, au ofe­rit ajutor material sau au cum­pă­rat animale familiilor. Ideea este ca cei mici să aibă şansa să revină acasă şi familia să aibă posibilitatea să-i crească“, a menţionat Tiberiu Banţaş, purtător de cuvânt la DGASPC.

Pentru cei care nu se pot întoarce în familia naturală şi nici în cea extinsă, fie pentru că au fost victima vreunui tip de abuz, fie pentru că părinţii sunt închişi, s-a decis realocarea lor în module de tip familial, adică căsuţe de 12 persoane în care aceştia să poată duce o viaţă cât mai normală.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
27.4 ° C
29.1 °
24.2 °
62 %
1.2kmh
0 %
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
32 °
lun
35 °
mar
26 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI