3.9 C
Paşcani
vineri, decembrie 1, 2023

Directorii de scoli, speriati de licitatiile pentru centralele termice

Sedinta importanta luni dimineata privind incalzirea unitatilor scolare din Pascani.  Intalnirea a avut loc intre reprezentantii primariei si directorii unitatilor de invatamant din oras.

Sedinta a fost solicitata chiar de cei din conducerea scolilor, pentru a se lamuri in legatura cu responsabilitatile pe care ar trebui sa si le asume.

Este vorba despre derularea licitatiilor si realizarea investitiilor pentru montarea de centrale termice proprii la fiecare scoala si gradinita. Unitatile de invatamant au facut deja cereri de debransare de la sistemul centralizat de incalzire iar banii necesari vor fi alocati de la bugetul local. Propunerea primariei este ca fiecare scoala sa deruleze achizitiile pentru echipamente si lucrari, tocmai pentru ca administratia locala sa evite scoaterea la licitatie a intregii investitii, situatie in care procedurile ar di mult mai complicate si de durata.

Directorii de scoli au cerut sprijin de specialitate juridic si tehnic deoarece nu au personal specializat. O parte dintre ei au solicitat ca investitiile sa fie facute de primarie si nu de scoli.

Din discutii au reiesit si alte probleme. De exemplu pentru Liceul “Miron Costin” si Colegiul Tehnic „Unirea” ar urma sa fie montata o singura centrala intr-un spatiu care va fi amenajat pe terenul scolii “Miron Costin”.

Directorii celor doua unitati au intrebat cum anume se va face decontarea facturii de gaz intrucat contractul de furnizare gaze va avea ca titular Liceul “Miron Costin”. Primaria a gasit ca solutie incheierea unui protocol intre cele doua scoli.

Mentionam ca Regia locala de termoficare are probleme financiare serioase iar conducerea regiei a primit mandat pentru declansarea procedurii de insolventa.

Pentru a evita ca elevii sa ramana fara caldura din toamna acestui an, primaria a hotarat sa aloce bani din bugetul local pentru achizitia de centrale proprii, urmand ca scolile sa se debranseze de la sistemul local de incalzire.

Avand in vedere timpul scurt, administratia locala a cerut ca aceasta investitie sa fie impartita in mai multe loturi pentru fiecare scoala in parte iar licitatiile sa fie facute de unitatile de invatamant.

 

Alte articole