21.9 C
Paşcani
joi, august 18, 2022

Deputat Monica Berescu, scrisoare deschisă catre președintele României (p)

- Advertisement -

11  mai  2022

Scrisoare deschisă

Către:

Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis, Președintele României

Domnul Nicolae Ciucă, Președintele Partidului Național Liberal

Domnul Alexandru Muraru, Președintele organizației județene PNL Iași

Ref: Corupția și inculpații din PNL Iași

Stimați domni,

România este în top 3 cele mai corupte țări din UE, conform ultimului raport publicat de către Transparency International. Indicele de Percepție a Corupției pentru anul 2021 prezintă o radiografie a modului în care experți independenți și mediul de afaceri percep corupția existentă în sistemul public.

Nu este un secret pentru nimeni că cetățenii nu mai au încredere în clasa politică, în special din cauza tuturor cazurilor de corupție și trafic de influență la care au fost martori în ultimii 30 de ani. După 15 ani de la aderarea la UE, România continuă să se facă de rușine în spațiul european prin intermediul partidelor aflate la putere, care continuă să sprijine politicienii în funcții publice care sunt învinuiți în diverse dosare penale.

Din nefericire, PNL a girat o echipă de politicieni penali, în fruntea primăriei și a județului Iași.

Costel Alexe și Mihai Chirica fac echipă pentru Iași nu doar în campania electorală ci mai ales în numărul dosarelor penale în care sunt suspecți sau inculpați.

Președintele Consiliului Județean și primarul Municipiului Iași se întrec pentru titlul de cel mai corupt membru PNL Iași, prin numărul de dosare penale în care le este menționat numele sau în care sunt judecați.

Astăzi, emblemele PNL Iași, edilul Mihai Chirica și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe sunt suspectați de numeroase încălcări ale legii în 10 dosare penale, deschise de către DIICOT și DNA.

Costel Alexe este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare în timpul mandatului său de ministru al Mediului.

Acum, procurorii anticorupție l-au acuzat pe președintele CJ Iași pentru abuz în serviciu în dosarul ”Baba – Alexe”, unde Costel Alexe l-a numit pe Vlad Baba ca director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, chiar dacă acesta nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere.

La doi ani după alegerile locale, județul Iași este condus de o persoană judecată pentru corupție și pentru abuz în serviciu.

Mihai Chirica, membru PNL și primarul reședinței de județ a fost trimis în judecată în două dintre dintre cele 7 dosare penale în care este anchetat sau are calitatea de suspect. Acuzațiile aduse în aceste dosare sunt de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, trafic de influență, apartenența la un grup infracțional organizat și spălare de bani.

Conducerea locală, națională și de facto a liberalilor trebuie să explice de ce PNL continuă să îi sprijine pe Costel Alexe și Mihai Chirica, chiar dacă ei fac echipă pentru Iași, adunând un număr impresionant de 10 dosare penale?

Organizația județeană liberală s-a transformat în gașca penalilor?

Cum ar mai putea  ieșenii să aibă încredere în instituţiile statului și în reprezentanții lor când există atât de multe semne de întrebare asupra integrității și corectitudinii primarului și a președintelui CJ; cei mai importanți aleși locali din Iași?

De-a lungul anilor, au apărut diverse anchete jurnalistice care au analizat evoluția situațiilor financiare ale oamenilor aleși în funcții politice. Să fie o simplă coincidență faptul că în timp ce crește bunăstarea domnilor Chirica și Alexe, crește și numărul dosarele penale în care sunt anchetați?

Vă adresez această scrisoare deschisă pentru a întreba public dacă PNL menține sprijinul politic pentru cei doi inculpați, având în vedere numărul deosebit de mare de dosare penale în care sunt implicați.

Înainte să răspundeți vă reamintesc că președintele Iohannis a declarat în 2021 că persoanele urmărite penal trebuie să se suspende din funcțiile publice, până când se clarifică situația acestora.

În traducere liberă, afirmația spune că Mihai Chirica și Costel Alexe, ar trebui să-și dea demisia, atunci când sunt trimiși în judecată în dosare penale și să își demonstreze nevinovăția fără să ocupe o funcție de demnitate publică.

Domnilor președinți, membri de seamă și lideri ai partidului din care faceți parte, vă rog să răspundeți public la următoarele întrebări, adresate de ieșeni:

  1. Declarația președintelui Klaus Iohannis cu referire la persoanele anchetate penal se aplică tuturor membrilor PNL, indiferent de funcția lor politică sau obținută în urma unui scrutin electoral?
  2. PNL Iași continuă să ofere sprijin politic pentru Costel Alexe și Mihai Chirica, asumându-și că în acest mod că promovează și validează în funcții publice persoane anchetate penal? Este asta în acord cu valorile liberale moștenite de la fondatorii partidului?

Opinia publică poate considera lipsa unui răspuns sau păstrarea sprijinului politic pentru domnii Chirica și Alexe drept o susținere tacită a PNL pentru persoanele cercetate penal.

Cu cele mai bune gânduri,

Monica-Elena Berescu

Deputat USR, circumscripția electorală nr. 24, Iași

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Movila: Patru dosare grele care arată românilor că poți muri cu dreptatea în mână.

10 august, Colectiv, dosarul Revoluţiei, Mineriada. Patru dosare grele...

România educată este repetentă (P)

România este din nou codașa Europei în ceea ce...

Petru Movila: Unde sunt autostrăzile si spitalele?

Că în Regiunea de Nord-Est nu există infrastructură şi...

Deputatul Sorin Nacuta: ,,Amenajarea Hidroenergetică Paşcani’’ din nou în atenție

În urma demersurilor repetate, către Ministerul Energiei și Guvernul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow