Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de experți de la Universitățile Cambridge și Tubingen, care arată efectul temperaturilor asupra organismului uman.

 

Astfel, este deja dovedit științific faptul că o climă rece determină o evoluție a unor corpuri mai mari, în timp ce o climă caldă duce la mișcorarea trupurilor.

Prin urmare, putem estima cum vor arăta următoarele generații, dacă va continua încălzirea climei. Urmașii noștri vor fi mai mici de înălțime și vor avea inclusiv creierul de dimensiuni mai mici, scrie Daily Mail.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 300 de fosile umane de vechimi diferite. În decursul timpului, specia umană a evoluat numai prin creșterea dimensiunii trupului și creierului.

Concret, în comparație cu specia Homo habilis, oamenii din prezent (Homo sapiens) sunt de două ori mai masivi și au creierul de trei ori mai mare.

Acest lucru se va schimba însă, dacă la nivel global temperatura va crește. Chiar și în prezent poate fi observat acest efect al climei asupra dimensiunilor trupului uman: oamenii care locuiesc în regiuni calde sunt mai mici decât cei din zonele mai reci ale planetei.

Temperatura nu are însă un rol la fel de clar asupra dimensiunii creierului, pentru că fosilele arată că a început deja o micșorare la nivelul acestui organ încă de acum 11.000 de ani.

Fenomenul se va accentua însă foarte mult, pentru că tehnologia preia tot mai mult din sarcinile pe care le au de rezolvat oamenii, astfel încât, peste mii de ani, nu va mai fi necesar un creier la fel de mare și complex.

Studiul a fost publicat în Nature Communications, fiind finanțat de European Research Council and the Antarctic Science Platform.

sursa yoda.ro