12.7 C
Paşcani
sâmbătă, mai 11, 2024

Cum putem transforma o casă obișnuită într-una smart? Ultimele trenduri în domeniu

Cu o conexiune la internet şi câteva gadgeturi putem transforma o casă obişnuită, într-una smart. Care sunt ultimele trenduri în domeniu, aflăm în rubrica la Use IT.

Pentru început vreau să definim ce înseamnă o casă inteligentă. Nu rezolvă probleme de matematică, dar poate face o mulţime de lucruri în locul nostru, doar prin comenzi vocale sau câteva câteva clickuri pe telefon. Nu ne trebuie decât o conexiune la internet şi desigur dispozitive smart.

Gândiţi-vă cum ar fi dacă toate dispozitivele din viaţa noastră s-ar putea conecta la internet? Şi nu mă refer aici doar la telefoane sau laptopuri, ci la tot. Ceasuri, boxe, lumini, soneria de la uşă, ferestrele, jaluzelele, centrala termică şi chiar electrocasnicele. Şi dacă toate acestea ar putea comunica şi ne-ar trimite informaţii?

Nu este science fiction, este Internet of Things şi este o componentă esențială a tehnologiei care stă în spatele caselor inteligente şi automatizate. Şi ca să vă faceţi o idee, un studiu recent arată că în prezent, în toată lumea, există mai multe dispozitive interconectate decât oameni.

Estimările Forumului Economic Mondial arată că până în 2025, aproape 42 de miliarde de dispozitive vor capta date despre modul în care trăim, lucrăm sau ne relaxăm. Totul pe măsură ce oamenii caută să îşi simplifice viaţa prin automatizarea casei. Iar acum putem face asta cu ajutorul unui asistent digital şi cu aplicații dedicate caselor inteligente.

Patrick Clary, reprezentant Google: De exemplu, pot spune OK Google, setează temperatura la 75 de grade.

Asistent Google: Sigur, setez temperatura la 75 de grade.

Boxele inteligente sunt cele care susţin întreaga magie. Ele vor avea grijă de nevoile noastre doar la o simplă comandă vocală. Pot face liste de cumpărături, să găsească reţetele potrivite dietei noastre, să ne recomande un film sau să pornească melodia favorită.

Alte tipuri de dispozitive care pot transforma o casă în una inteligentă sunt soneriile video, care pot fi controlate cu ajutorul telefonului, dar şi aşa numitele smart locks, care pot securiza casa prin intermediul amprentei sau a unui cod numeric.

Şi electrocasnicele de gătit sau de curăţenie au devenit tot mai inteligente în ultimii ani. Există roboţi care care ştiu exact cât să gătească un anumit produs, dar şi alţii care pot identifica vasele murdare şi să le pună în maşina de spălat. Un astfel de robot a fost prezentat anul acesta la târgul de tehnologie CES.

Multe dintre ele sunt la nivel de concept, dar interesul pentru dispozitivele inteligente deja existente creşte. Doar anul trecut, livrările mondiale au sărit de 800 de milioane de produse, iar în următorii patru ani estimările arată că vom ajunge la aproape un miliard şi jumătate de livrări anual.

Continuarea pe Observator

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70