17.7 C
Paşcani
duminică, octombrie 1, 2023

Cum au ajuns panourile solare sursa unui posibil „ecodezastru” la nivel planetar

Deși sunt promovate în întreaga lume drept o „armă crucială” în lupta pentru reducerea emisiilor de carbon, panourile solare au o durată de viață de doar 25 de ani. Acest aspect creează o problemă: în câțiva ani, miliarde de panouri solare vor trebui dezafectate și înlocuite.

Doar că infrastructura necesară pentru a le aduna și recicla nu există în acest moment, se arată într-un material BBC. „Vom avea un munte de deșeuri în 2050, dacă nu ne apucăm de pe acum să construim întregul lanț logistic pentru reciclare”, a declarat Ute Collier, directoare adjunctă la Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (International Renewable Energy Agency – IREA).

Experții în energie consultați de BBC au solicitat guvernului britanic să adopte măsuri urgente în acest sens pentru a preveni un posibil „dezastru climatic la nivel global”. Un expert în panouri solare a estimat că, în acest moment, există în jur de 2,5 miliarde de panouri solare instalate în întreaga lume. „Producem tot mai multe și mai multe panouri solare – ceea ce e minunat – dar cum o să ne descurcăm cu ele când va trebui să le aruncăm?”, a spus Collier. La finalul lunii iunie, prima fabrică din lume dedicată reciclării integrale a panourilor solare se va deschide în Grenoble, Franța.

Proprietarul companiei care deține fabrica speră ca aici să se poată recicla 99% din părțile componente ale unui astfel de panou: sticlă, aluminiu, dar și materiale prețioase precum argint și cupru. Astfel de materiale rare și dificil de obținut pot fi apoi reciclate și refolosite în alte panouri solare.

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole