7.1 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Criză de medicamente anti-Covid. Bolnavii grav primesc jumătate din schemă

Imagini de coşmar în continuare în spitalele din Iaşi, cu noi recorduri absolute la infectaţi dar şi la morţi: 757, respectiv 27. Mai grav: sunt stocuri insuficiente de medicamente vitale pentru pacienţii Covid. Semnalul de alarmă vine din partea dr. Carmen Dorobăţ, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase şi fost manager al unităţii medicale. Este vorba în special de remdesivir şi tocilizumab.

Schema de tratament s-a înjumătăţit efectiv pentru cei dependenţi de oxigen, pentru că aceste produse sunt în cantităţi insuficiente în magaziile spitalelor. Inclusiv la Spitalul de Boli Infecţioase. Care este cauza acestor lipsuri grave, ce pot ucide cu zile?

Conducerea DSP Iaşi recunoaşte că în acest moment există o criză a medicamentelor care sunt administrate bolnavilor de COVID-19. Şi nu cei asimptomatici sau cu forme uşoare sau medii, ci pentru cei la care o zi fără aceste pastile înseamnă un pas în faţă spre secţia ATI. La aceasta se adaugă criza de oxigen care loveşte toate unităţile medicale.

„Cifrele sunt îngrijorătoare. Incidenţa creşte de la o zi la alta. Încă nu am atins, se pare, vârful acestui val. Sperăm să-l atingem cât de curând şi să începem perioada de declin. Din păcate, cazurile sunt foarte grave şi necesită terapie avansată cu oxigen, cu antivirale şi cu medicaţie care să oprească lanţul patogenic de desfăşurare a bolii. Criza medicamentelor, una foarte gravă, este generată de cazurile pe care le avem, pentru că nimeni nu s-a aşteptat, nu a estimat o astfel de gravitate. Ne-am aşteptat la o incidenţă crescută, dar la o gravitate atât de mare încât să blocheze toată capacitatea noastră de oxigenoterapie şi de Terapie Intensivă nu ne-am aşteptat, mai ales că am mizat pe faptul că o parte din populaţie se va vaccina. Din păcate, mult prea puţini au făcut-o“, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Şi cifrele pe judeţ, ieri, erau îngrijorătoare, de-a dreptul record. 757 de cazuri noi de infectare şi o cifră colosală la decese, bătând toate recordurile negative ale pandemiei de până acum în judeţ: 27 de morţi confirmaţi cu COVID-19.

Situaţia locurilor este aceeaşi de peste două săptămâni: nu există. Paturi sunt, dar nu există guri de oxigen care să asigure terapia celor internaţi, pentru că, pur şi simplu, aşa sunt construite spitalele. Nimeni nu se aştepta, se pare, ca valul 4 să aibă o asemenea dimensiune.

Carmen Dorobăţ, medic primar şi specialist în boli infecţioase, a fost de gardă luni şi descrie tragedia. „Îi vedeam pe colegii de la ATI care aleargau în permanenţă între ATI şi pre-ATI, care se află în pavilioane. Îi vedem stresaţi, obosiţi şi, iată, pentru opt pacienţi au pierdut lupta. Vedeam oameni care nu mai au aer, care nu mai puteau respira. Erau în ambulanţe, şi cei de la SAJ erau disperaţi că ajung la limita administrării oxigenului, şi ne întreabau pe noi: Acum ce facem, că atât putem?! Este foarte greu să găseşti un loc liber. Ca medic de gardă, trebuie să manageriezi astfel de situaţii, iar acum este foarte greu. Profilul pacientului care ajunge la spital, în acest episod pandemic, este altul. Sunt persoane care au nevoie rapid de oxigen, drept urmare avem nevoie de paturi care să poată asigura oxigenul, şi din nefericire uneori avem nevoie chiar de la început de ATI“, a spus Carmen Dorobăţ.

Medicul adăugă că problema nu este numai la nivel administrativ, dacă este sau nu este patul, ci, mai grav, de tratamentul administrat celor care au noroc să se interneze. „De data aceasta vorbim şi de medicamente. Medicamen­tele la care eu fac referire, şi aici mă refer la remdesivir şi tocilizumab, se aduc prin grija Ministerului Sănătăţii, care le repartizează spre zonele COVID. Cât repartizează, atât consumăm. În momentul de faţă, la Spitalul de Boli Infecţioase sunt probleme în a avea cantităţi suficiente. Mai exact, ne punem problema dacă putem să dăm o cură completă, de cinci, şapte, până la nouă zile, în unele cazuri, de remdesivir, sau dăm un număr mai mic de zile, pentru că trebuie să ne ajungă şi pentru alţi pacienţi. Aceste medicamente sunt absolut necesare pentru pacienţii cu forme grave, care necesită administrare de oxigen. Celelalte medicamente din schema de tratament există“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole