14.4 C
Paşcani
duminică, mai 19, 2024

CRISTEŞTI – O COMUNĂ CA LA ORAŞ, CĂUTATĂ DE INVESTITORI -VIDEO

Reporter TV a ajuns şi în comuna Cristeşti din judeţul Iaşi, o comunitate cu peste 4500 de locuitori aşezată pe malul stâng al raului Moldova, străbătută de Drumul European E 85 şi calea ferată Paşcani-Târgu Neamţ. Sunt două sate cu casele împânzite de-a lungul drumurilor, Contestiul, mai aproape de şosea şi Homita, un colţ de rai înconjurat de păduri. Aici terenurile sunt foarte scumpe şi se găsesc greu mai ales dacă vrei să îti faci o casă pentru că zona este liniştită şi cu tot ceea ce îţi trebuie pentru a trăi civilizat. Numele este dat de o veche familie de boieri iar localitatea este atestată de aproape 600 ani spune primarul ei, Constantin Bolohan – FOTO.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna avea mai multe sate şi mai mulţi locuitori ca acum, Herești, Homița, Moțca și Boureni. Aici funcționau trei mori, două școli mixte cu 70 de elevi, și șase biserici, iar principalul proprietar de pământuri era prințul Gr. M. Sturdza.

BALASTIERE ŞI INVESTITORI

Comuna Cristeşti a fost şi încă mai este cunoscută mai ales pentru exploatarea agregatelor de pe raul Moldova. Până în anii 90 balastiera cu acelaşi nume era cea mai mare din Europa. Aici munceau sute de oameni, îşi aduce aminte edilul. Acum nici măcar nu are autorizaţie de functionare dar au răsărit alte afaceri, mai multe şi mai bănoase. Aşadar prundişul şi nisipul au adus bunăstare în comună, au creat sute de locuri de muncă.

Un alt uriaş avantaj este aşezarea geografică, la drumul european şi calea ferată. Tot prin apropiere ar urma să treacă şi autostrada. Accesul rapid la reţeaua principală de drumuri şi bogăţiile naturale din împrejurimi atrag atenţia investitorilor, mai ales străini. Primarul se mândreşte cu o fabrică de prefabricate din beton construită recent de un austriac.

Din aceleaşi motive au venit de-a lungul timpului şi alţi investitori. Unii în ceramică, alţii au încercat să facă o unitate de prelucrare a blănurilor sau chiar o fabrică de lifturi. Au cerut Primăriei doar terenul pentru construcţii şi accesul la utilităţi. Edilul spune că pe malul Moldovei comunitatea are câteva sute de hectare de teren dar este zona protejată. Din acest motiv acolo se încerca amenajarea unui parc industrial, care să respecte legislaţia în vigoare.

Alţi oameni de afaceri au fost atraşi de câmpiile şi dealurile roditoare. Au investit în modernizarea agriculturii şi acum lucrează cca 2000 de hectare, aproape tot terenul deţinut de localnici. Proprietarii sunt mulţumiţi spune edilul pentru că primesc anual produse agricole.

COMUNĂ FĂRĂ ŞOMERI

În acest fel au crescut veniturile la bugetul local, bani din care sunt acoperite cheltuielile de functionare a serviciilor publice dar şi pentru realizarea sau cofinantarea unor investiţii. Edilul spune că atunci când a preluat funcţia de primar veniturile proprii ale comunităţii erau de cca 800 000 lei iar acum sunt de zece ori mai mari.

Un alt beneficiu al investiţiilor private este crearea de locuri de muncă. În momentul de faţă sunt puţini şomeri în comună. Majoritatea persoanelor apte de muncă lucrează fie la societăţile din localitate fie în Paşcani sau Suceava. O parte din ei au plecat în străinătate mai ales ca şoferi pentru transportul de mărfuri sau persoane.

Nici asistaţi social nu prea sunt în cele două sate. Banii pentru asistenţă socială din bugetul local au fost cheltuiţi pentru construirea sau repararea unor locuinţe afectate de calamităţi sau incendiate. Au fost ridicate până acum 11 case spune edilul.

PRIMARUL: AM SCOS COMUNA DIN BEZNA ŞI GLOD

Primarul se declară mulţumit de cum arată acum comunitatea, acum după 16 ani de mandat. Constantin Bolohan spune că atunci când a preluat acesta funcţie, în cele două sate erau doar 3 becuri iar drumurile într-o stare deplorabilă şi că a scos comuna din glod şi întuneric.

Numai în ultimii 4 ani de zile au fost duse la bun sfârşit 40 de proiecte în valoare de aproape 38,5 milioane de lei iar în derulare sau depuse la finanţare alte 20.

O prioritate pentru actualul primar a fost modernizarea drumurilor. În comună sunt 56 de km de străzi din care aproape 17 sunt asfaltate iar restul balastate. În anul 2018 cu fonduri guvernamentale au fost modernizate 6,2 km de stradă şi reabilitarea drumurilor afectate de viituri iar în anul 2016 a fost amenajat un drum sătesc de peste 1,2 km.

TABLETE PENTRU TOŢI ELEVII ŞI PROFESORII

De asemenea au fost modernizate şcolile din comună. Pentru Şcoala Profesională unde învaţă copii de la clasa întâi până la învăţământul profesional au fost investiţi peste 3,9 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării şi bugetul local.

Şi şcoala de la Heresti a fost reabilitată şi dotată. Aici au fost obţinuţi tot de la guvern peste 707 000 lei. Recepţia a fost făcută în acest an iar elevii de aici vor începe şcoala în săli noi de clasă.

Acum unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar, spune primarul comunei. Au fost cumpărate 400 de tablete cu abonamente la internet, din bugetul local. Toţi elevii din comună vor primi câte una dar şi profesorii pentru a le folosi la cursurile online. Mai mult, urmează să fie modernizata infrastructura de internet din sat pentru a face faţă noilor provocări iar şcolile au primit materialele necesare pentru păstrarea normelor de igiena şi a distanţei necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

De asemenea a fost reabilitat căminul cultural şi dispensarul, au fost amenajate vestiarele şi nocturna pentru echipa locala de fotbal, locuri de joacă la grădiniţă şi au fost achiziţionate utilaje pentru lucrările de întreţinere.

Şi bisericile au fost sprijinite cu bani din bugetul comunităţii locale. Primarul spune că în satul Homita va fi construită o biserică nouă. Deja a fost turnata fundaţia iar acum se strâng bani pentru ridicarea zidurilor şi acoperişului.

APĂ ŞI CANALIZARE

Dar cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi în ultimii ani de zile pentru extinderea reţelelor de utilităţi. Este vorba de retelele de gaz metan precum şi modernizarea iluminatului stradal cu lămpi moderne şi eficiente.

De asemenea a fost înfiinţată reţeaua de alimentare cu apă potabilă în satele Homita şi Cristeşti. Banii au fost obţinuţi din fonduri guvernamentale, peste 9,7 milioane de lei iar lucrarea a fost receptioanata în anul 2017.

Investiţiile au fost realizate mai mult cu bani din fonduri guvernamentale şi europene. De la bugetul local s-a asigurat cofinanţarea investiţiilor şi realizarea documentatiilor necesare. Edilul spune că Primăria are funcţionari publici pricepuţi, pe care se poate baza.

Efectele muncii şi banilor investiţi în ultimii ani au început să se simtă nu doar în comuna Cristeşti. Tinerii plecaţi la muncă în străinătate au început să se intoarca la locurile natale. Cei mai mulţi dintre ei îşi construiesc case sau le renovează pe cele vechi, alţii investesc în mici afaceri atât banii strânşi cu greu cât şi ceea ce au învăţat să facă mai bine pentru alţii.

UNII CU ADMINISTRAŢIA, ALŢII CU POLITICA

Primarul comunei spune că pentru realizarea proiectelor a avut sprijinul majorităţii consilierilor locali. El a precizat că toţi aleşii locali trebuie să reprezinte interesele cetăţenilor şi i-a criticat pe cei care s-au opus investiţiilor din interese politice.

Unul dintre actualii consilieri locali spune de fiecare dată când au fost neînţelegeri pe marginea proiectelor de investiţii, problemele au fost rezolvate după argumentele prezentate de primar. Acum, profesorul Dumitru Chiperi vrea să ajungă viceprimar şi are câteva priorităţi pentru comunitate. Una dintre ele este amenajarea unui nou cimitir.

VIITOR: PARC INDUSTRIAL ŞI BAZA DE AGREMENT PE MALUL MOLDOVEI

Un alt proiect dar care ar avea un impact uriaş asupra comunei este realizarea unui complex sportiv pe malul râului Moldova. Aici ar urma să fie amenajate terenuri de sport, doua bazine de înot, şi o bază de tratament şi agrement. Deocamdată se lucrează la documentaţia necesară pentru că banii necesari, cca 25 milioane de lei să fie obţinuţi din fonduri guvernamentale. Consilierul Dumitru Chiperi spune că în acest fel tinerii nu se vor mai duce să facă baie în rău. Aici, în ultimii ani de zile au fost numeroase cazuri de înec în gropile rămase în urma excavaţiilor de agregate.

Şi primarul Constantin Bolohan are planuri de viitor. El a anunţat că va candida pentru un nou mandat. Pe lista de proiecte sunt investiţii îndrăzneţe, unele care trebuie finalizate altele aflate în stadiu de documentare sau aprobare. Este vorba despre continuarea lucrărilor de asfaltare a drumurilor săteşti, şi refacerea podurilor, extinderea reţelelor de electricitate în zonele în care au fost făcute case noi, construirea unei Săli de sport şi a unui bloc ANL, a bisericii în satul Homita şi a unui loc de joacă pentru copii dar şi infiintarea unei fanfare şi a unui centru cultural unde să fie promovate valorile traditionale. Dar cele mai ambiţioase proiecte sunt extinderea reţelelor de apă şi canalizare investiţie în valoare de 5 milioane de euro din fonduri europene derulată de ApaVital, construirea complexului sportiv pe malul râului Moldova, a unui parc industrial şi a unui centru de zi pentru bătrâni în satul Homita.

Nimeni nu ştie cum va arăta viitorul dar ni-l putem închipui. Este foarte posibil ca după construirea autostrăzii care trece şi în zona Paşcani, comunele din împrejurimi mai ales cele cu deschidere la Drumul European să cunoască transformări radicale. Parcul industrial, va aduce tot mai mulţi investitori iar aqua parcul de pe raul Moldova ar putea deveni un punct de atracţie, inclusiv pentru păşcăneni.

Rămâne ca cele două obiective din Cristeşti să primească finanţare pentru a fi realizate. Locuitorii şi edilii vin cu partea lor de contribuţie de la bugetul local dar mai ales cu dragostea şi preţuirea pentru locul natal si cu dorinţa de a face din acesta localitate o comună ca la oraş.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70