More

  Cresc timpii de asteptare la Urgente, pentru cazurile medicale usoare – VIDEO

  Un ordin al Ministerului Sanatatii emis zilele trecute a majorat perioada de asteptare din Unitatile de Primiri Urgente din tara, in ceea ce privesc cazurile care nu reprezinta urgente. Este vorba despre pacientii care sunt triati pe codurile de culoare verde, albastru sau alb, in timp ce cazurile de cod rosu sau galben, care necesita interventie imediata, raman la fel.

  Asadar, daca pana in prezent, potrivit protocolului national de triaj, pentru cele trei situatii enumerate mai sus, respectiv verde, albastru si alb, se astepta intre 30 si 120 de minute, de acum se va astepta de o la ora si pana la patru ore. Potrivit specialiştilor, aceste cazuri care au perioada de aşteptare de până la 240 de minute reprezintă pacienţi care s-ar fi putut adresa medicilor de familie.

  S-a luat aceasta masura deoarece, potrivit unei statistici facute de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, anul trecut peste jumatate dintre apelurile efectuate la 112 nu au fost urgente. In acest fel, se aglomereaza unitatile pentru primirea cazurilor grave, si chiar mai mult decat atat, ambulantele ajung tarziu la oamenii care au cu adevarat nevoie de o salvare.

  La Compartimentul de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Municipal Pascani, adresabilitatea populatiei creste semnificativ de la an la an. In 2018, au fost circa 25.000 de prezentari.

  De Ziua Mondiala a Sanatatii, autoritatile au inceput o campanie de constientizare a populatiei in ce priveste utilizarea corecta a sistemului de urgenta. Potrivit sefului DSU, dr. Raed Arafat, sistemul de urgenta din Romania asigura accesul neingradit si neconditionat pacientilor, fiind necesara constientizarea acestora asupra rolului serviciilor de urgenta si a modului lor de functionare.

  Mai mult decat atat, unele apeluri la 112 sunt considerate false, iar apelantii ajung chiar sa primeasca amenda pentru folosirea inutilaa acestui serviciu. Seful Politiei Locale Pascani, Vasilica Avasiloaiei, recomanda cetatenilor sa sune la numarul unic doar atunci cand au nevoie cu adevarat de ajutorul salvatorilor.

  Mentionam ca in ultima perioada se incearca obtinerea unor fonduri pentru un proiect privind modernizarea Compartimentului de Primiri – Urgente din Pascani, estimat la peste 4 milioane de euro. Daca va fi finantat, ar urma să fie construită o nouă clădire pentru CPU, chiar la intrarea în spital, cu trei nivele, care urmează să fie dotată cu aparatură medicală.

   

   

  loading...

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Lucrări de modernizare a Centrului de Primiri Urgente din Târgu Frumos

  A început procesul de modernizare a clădirii unde funcționează Centrul de Primiri Urgente din Târgu Frumos. Lucrările au demarat cu schimbarea totala a acoperișului,...

  Scenariu alarmant: într-o lună se dublează numărul de cazuri noi de COVID-19

  Secţii de Terapie Intensivă supraaglomerate, 70 de decese pe zi şi peste 2.800 de noi infectări zilnic. Asta se aşteaptă specialiştii în sănătate publică...

  Furnizarea apei potabile este întreruptă în localități din comuna Strunga

  În vederea remedierii unei avarii apărută la Stația de pompare Strunga, ApaVital se află în neplăcuta situație de a nu furniza apă potabilă în...

  Opinii