7.1 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Consumul anual de apă în România crește de la an la an. Cum putem raționaliza eficient apa

Poate părea o picătură într-un ocean însă dacă fiecare dintre noi ar opri apa când se spală pe dinți sau ar alege să facă duș în loc de o baie în cadă, diferența ar fi simțitoare.

În plus există acum tot felul de dispozitive care montate pe conducte și robineți ne ajută să reducem și cu 40 la sută consumul casnic.

Un simplu aerator montat la bateria din baie și de la cea bucătărie reduce consumul de apă cu 60 la sută. Prețul unuia în magazine pornește de la 34 de lei.

Pentru această soluție de economisire a apei au optat și proprietarii unui restaurant din Brașov care utilizează în medie, pe lună, 30 de metri cubi de apă.

Adrian Ciobanica, Barman: „Folosind apă zilnic, mult, este o economie pe care o aduci la volumul de apă consumat pe zi e practic și pentru factură care vine și pentru planetă”.

În bucătărie, mașina de spălat vase consumă în medie 57 de litri de apă. Dacă alegeți să spălați vasele cu mâna, în chiuvetă, consumul va crește cu 30 la sută. Dacă ne apucăm de gătit iată ce putem să facem.

Nicu Tomulețiu, Compania Aquaser Târgu Mureș: „Să spălăm legumele putem într-un vas umplut parțial cu apă, nu sub jetul de apă la robient, dezghețăm mâncarea din congelator în frigider nu sub jetul de apă caldă pentru că pe lângă faptul că consumam apă, consumăm și apă încălzită deci suntem de două ori ineficienți”.

O altă soluție sunt limitatoarele de debit cu ajutorul cărora puteţi reduce cantitatea de apă care curge la robinet, de pildă, de la 15, la 5 litri pe minut, în cazul unei baterii de duş.

Continuarea pe Stirile PRO TV 

Alte articole