5 C
Paşcani
luni, octombrie 18, 2021

Câți bani au primit primăriile de la CJ.  Deleni pe locul 2, Pașcaniul pe 3

Câți bani au primit primăriile de la CJ.  Deleni pe locul 2, Pașcaniul pe 3

Bani pentru primăriile din județ. Împărțirea a avut loc în plenul ședinței de Consiliu Județean, distribuire ce a foat aprobată joi. Alocarea fondurilor către unitățile administrașive teritorile din județ au fost pentru echilibrarea bugetelor locale, plata unor arierate și cofinanțarea unor proiecte derulate de primării. Banii au fost alocati din fondul constituit la dispozitia Consiliului Judetean din cotele defalcate din impozitul pe venit. Astfel, din cele 23 milioane de lei, Municipiului Pașcani îi revine suma de 470 mii lei, urmat de orasul Hirlau care va incasa 182 mii lei, apoi Targu Frumos ce va beneficia de 164 mii lei. Sunt însă comune ce primesc mai muți ani bani decât cele menționate mai înainte.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Iași s-au împărțit banii pentru cele 98 de unități administrativ teritoriale, respectiv 93 de comune, trei orașe și două municipii din județ. Aceşti bani provin din fondul constituit la dispoziţia CJ din cotele defalcate din impozitul pe venit şi sunt destinaţi achitării arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii lor, dar şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, inclusiv a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

“La repartizarea sumelor s-au luat în considerare suprafata in proportie de 80 la suta si populatia unitatii administrativ-teritoriale in proprortie de 20 la suta. Banii vor fi alocati de primarii pentru a achita arieratele provenite din neplata cheltuielilor de functionare sau de capital, prioritate având restantele cele mai vechi. Sumele vor fi folosite si pentru a sustine programele de dezvoltare locala si proiectele de infrastructura implementate cu fonduri externe si care necesita cofinantare locala”, au mentionat reprezentantii Consiliului Judetean Iasi.

Pe primul loc s-a aflat Iașul iar pe al doilea o comună din județ. Este vorba despre Deleni, care şi-a adăugat la buget 565 de mii de lei – mai mult decât cele trei oraşe, Hârlău, Podu Iloaiei şi Tg. Frumos la un loc care au primit 552 mii lei.

Apoi a fost Municipiul Pașcani care a primit 470 de mii, cu mult mai puțin decât se așteptau să primească la sfâșitul anului trecut, în jur de 1,2 milioane de lei, conform unei adrese de la Ministerul Finanțelor. In acest moment se așteaptă cotele din trezorerie să se vadă dacă acest deficit va fi acoperit sau nu, iar proiectul de buget și lista de investiții vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

La celălalt capăt al clasamentului se află comuna Ciohorăni una dintre cele mai sărace din judeţ, care s-a ales cu numai 66 de mii de lei. Sume mai mici de 100.000 de lei le-au fost alocate administraţiilor din Drăguşeni (84 de mii), Mirceşti (85 de mii) şi Costeşti (98 mii lei).

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI