Persoanele din mai multe localități pot ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în acest sens. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, legea pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea alin.(5) al art.65 din Legea nr.263/2010, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, din cauza poluării remanente.

Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active se pot pensiona mai devreme cu doi ani.

Și persoanele care au trăit în zonele poluate cu hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor se pot pensiona mai devreme cu doi ani la pensie, fără penalizări.

Continuarea pe EVZ