18.5 C
Paşcani
vineri, mai 10, 2024

Cimitirul din Pașcani: „Regulamentul Pintilie” VS Regulamentul BOR

Proiectul de regulament propus de primarul Marius Pintilie pentru organizarea si funcționarea cimitirelor aflate in domeniul public al Pașcaniului a stârnit numeroase reacții, nu din partea cetățenilor așa cum era de așteptat ci mai degrabă din partea politicienilor. Consilierii din opoziție au avut obiecții majore si nu au aprobat documentul propus de primar. De cealaltă parte reprezentanții Primăriei si consilierii de la putere au criticat opoziția pentru ca nu a fost votat aprobat proiectul si au încercat sa convingă opinia publica ca intențiile lor sunt bune. Dezbaterile au avut loc pe 28 septembrie 2022 într-o ședință maraton.

BITTV continua seria de reportaje privind acest subiect in încercarea de a desluși împreună noile reguli pe care Primăria vrea sa le impună in cimitire.

Pana la apariția acestui proiect de regulament au mai fost doua aprobate de Consiliul Local, unul in timpul administratiei Crăciunescu, in anul 2009 si altul in timpul administratiei Pantazi, in 2018, dar ele nu au fost puse in practica.

PRIMARIA PASCANI VS BOR

Fără sa explice de ce, timp de aproape trei ani de zile, nu a implementat regulamentul anterior, primarul Marius Pintilie a venit cu un nou proiect.

B Pr. HCL Nr. 9

El a spus ca are nevoie de reguli pentru funcționarea noului cimitir, cel care ar urma sa fie dat in folosință anul viitor dar si pentru celelalte cimitire, aflate in domeniul public al municipiului.

De cealaltă parte, consilierii din opoziție au cerut ca proiectul sa fie retras de pe ordinea de zi pentru a fi modificat. Ei au solicitat ca regulamentul sa fie aplicat doar pentru cimitirul nou, nu si pentru cele din suburbii care sunt administrate de biserici, pe motiv ca acolo sunt cutume si tradiții proprii.

Primarul nu a ținut cont de acesta propunere, chiar daca cimitirele bisericilor funcționează după un regulament propriu.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romana a aprobat in anul 2020 „Regulamentul Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana” transmis pentru a fi respectat cu strictete de preoții ortodocși. In document se arată ca cimitirele parohiale funcționează după regulamentul bisericii si cu aprobarea Consiliului Eparhial.

REGULAMENT BOR

Primarul Pintilie vrea sa preia cimitirele parohiilor

De asemenea primarul a spus ca are nevoie de un regulament pentru a prelua administrarea cimitirelor. Nu doar al celui care este in construcție ci si a celor care sunt deja stăpânite de biserici. Este vorba despre cimitirele din suburbiile Lunca, Bosteni, Sodomeni si Blagesti precum si cel de pe strada Grădiniței din municipiu , al Bisericii „Înălțarea Domnului”. El a motivat ca sunt cuprinse in domeniul public al municipiului. Hotărârea a fost luată de consilierii locali, in anul 1999 si a fost legiferata de Guvern, doi ani mai târziu.
De cealaltă parte consilierii din opoziție au solicitat ca cimitirele din suburbii sa rămână in administrarea bisericilor, ca pana acum. Ei au spus ca mai întâi trebuie clarificata situația juridică a terenurilor deoarece cimitirele au fost extinse pe suprafețele cumparate sau obținute prin donații.

Edilul nu a ținut cont nici de acesta solicitare deși semnele de întrebare cu privire la dreptul de proprietate al cimitirelor nu au fost deloc clarificate. BIserica Ortodoxa Romana considera ca cimitirele parohiale aparțin bisericilor conform legilor privind libertatea religioasa si regimului cultelor si a statului BOR. In Regulamentul aprobat de Sfântul Sinod se arată ca cimitirele parohiilor sunt proprietatea acestora, ca nu pot fi preluate sau sa le fie schimbată destinația si ca sunt administrate de preoți sau prin Consiliul Eparhial.

PDV MITROPOLIA MOLDOVEI

DOUA TAXE NU SUNT MAI BUNE DECAT NICI UNA!

Prin proiectul de regulament primarul Marius Pintilie a propus ca pășcănenii sa achite in cimitire doua taxe. Una de înhumare, pentru locurile de veci si alta de administrare. Deocamdată nu au fost stabilite si aprobate dar edilul a spus ca cele doua la un loc nu ar depăși 100 de lei pe an. Persoanele cu venituri mici, ar putea sa beneficieze de gratuitate, in baza unor anchete sociale. Scutiți de plata ar urma sa fie si veteranii si văduvele de război.

De cealaltă parte consilierii din opoziție au spus ca taxele ar trebui stabilite doar pentru cimitirul nou, nu si pentru cele administrate de biserici dar primarul nu a ținut cont de acesta propunere. In regulamentul BOR se arată ca locurile de veci pot fi atribuite gratuit si ca eventuale taxe trebuie mai întâi aprobate de conducerea fiecărei biserici. In momentul de fata in majoritatea cimitirelor din suburbii bisericile nu percep taxe pentru locuri de veci iar cheltuielile de administrare sunt acoperite din taxa bisericească. In cimitirul din Bosteni, care nu se afla pe domeniul public se percepe o taxa de 500 de lei plătită o singura data, pentru doua locuri de veci iar in cimitirul de pe strada Grădiniței, taxa oficială este de pana in 1000 lei, plătită o singura data pentru un loc de veci si întreținere.

Doar pentru morți si bolnavi incurabil vs pentru toți

Tot prin regulament urmau sa fie impuse reguli si cu privire la modul de atribuire a locurilor de veci.. Nu doar pentru cimitirul nou, ci si pentru cele ale bisericilor. Conform documentului propus de primar locurile de veci disponibile ar urma sa fie atribuite numai la deces, daca persoana decedata sau apartinatorii au domiciliul legal in Pașcani sau pentru pășcănenii de peste 75 de ani, care suferă de boli incurabile si fac dovada cu actele medicale.

Bisericile aplica alte reguli. In cimitirele din suburbii sunt atribuite locuri de veci nu doar pentru decedați si grav bolnavi ci si pentru cei care vor sa își amenajeze un loc de veci pentru viitor. In regulamentul BOR sunt precizate doua condiții: solicitantul sa fie creștin ortodox si sa aibă calitatea de soț /soție sau ruda sânge până la gradul al IV-lea inclusiv.

Unul vs mai multe

In ceea ce privește numărul locurilor de veci, in regulamentul propus de primarul Marius Pintilie se precizează ca „ unei familii i se poate atribui un singur loc de înhumare” si ca „repartizarea pentru același titulari de mai multe locuri de veci este nula de drept si atrage încetarea dreptului de folosință asupra mormintelor dobândite cu nerespectarea prevederilor legale.” In situația in care apare un nou deces in familie in intervalul 1-7 ani de concesionare pentru primul decedat Primăria ar urma sa acorde un alt loc de veci dar numai pentru șapte ani de zile. După expirarea acestei perioade, al doilea loc de veci ar urma sa fie eliberat, iar trupul defunctului sa fie mutat.

Bisericile au alte reguli. Conform regulamentului BOR locurile de veci pot avea de la 1 la trei morminte fiecare cu o lungime de 2,50 m si o lățime de 1,20 m. De asemenea in cimitirele din suburbii sunt atribuite atâtea locuri de veci, cât sunt necesare, daca cel al familiei este neîncăpător.

7 ani vs nelimitat

O alta problema reclamata de consilierii locali este cea cu privire la perioada folosinței locului de veci. In proiectul de regulament propus de primarul Marius Pintilie se precizează ca „dreptul de folosință asupra terenului pentru înhumare se acorda pentru șapte ani” si ca „durata acordului dreptului de folosință poate fi prelungita prin acordul părților.”

Dreptul de folosință poate fi pierdut iar locul de veci devine disponibil in cazul in care nu sunt achitate cele doua taxe timp de doi ani de zile si daca mormintele sunt lăsate neîngrijite , aceeași perioda de timp. Pentru cei cu probleme sociale in urma unei anchete Primăria poate acorda gratuitate.

Edilul pascanean a negat aceste precizări deși sunt trecute in regulamentul pe care l-a initiat

La biserici, regula principală este ca locurile pentru morminte sa fie alocate pe vecie. In regulamentul BOR sunt trecute doua posibilități: locuri de veci cu folosință pentru perioada nedeterminata si locuri de veci cu folosință temporara – 7 ani de zile dar perioada poate fi prelungita sau transformată.

Ce se întâmplă cu locurile de veci ocupate

O alta problema de maxim interes este cea cu privire la situația locurilor de veci deja ocupate. In cimitirele din suburbii folosința locurilor de veci nu a fost făcută pe baza unor acte. In cimitirul vechi municipal au fost emise chitanțe in perioada in care a fost administrat de IGCL / RAGC dar si după revenire in administrarea bisericii. Conform proiectului propus de primar actele de atribuire in folosință pentru persoanele fizice eliberate pana la data intrării in vigoare a regulamentului , sunt considerate valabile pe durata vieții titularului adică a soțului a soției a copiilor minori sau majori necasatoriti. De asemenea „titularii locurilor de înhumare dobândite in alt mod decât prin atribuire de la Administrație au obligația de a solicita transmiterea dreptului de folosință in termen de un an de la intrarea in vigoare a regulamentului.” Se înțelege ca cei care dețin locurile de veci fără acte trebuie sa obțină într-un an de zile o noua atribuire ,pe același loc, dar cu achitarea taxelor anuale.

Dificultățile apar pentru cei care dețin gratuit mai multe locuri de veci, mai ales in suburbii, unde sunt îngropați membrii din familie. Neavând acte trebuie sa le obțină de la Primărie iar administratia locală nu poate atribui decât un singur loc de veci pentru o familie, documentele pentru restul locurilor de veci deținute fiind nule.

In situația actuala, cu regulament propriu conform cerinteror BOR, bisericile nu pun astfel de conditii. Ele au dat spre folosință locurile de veci pe perioada nedeterminata.

Primarul Marius Pintilie a refuzat sa clarifice acesta situație. Mai mult el a fost surprins de BIT TV când i-a șoptit președintelui de ședință: Noi suntem proprietari… vin oamenii si se plâng ca nu au loc de veci… si el are trei locuri de veci…”. Așadar se înțelege ca edilul chiar are de gând sa ii lase cu un singur loc de veci pe cei care dețin mai multe, fără acte.

Program vs cimitire deschise

Tot in proiectul de regulament este prevazut un program privind accesul in cimitir. In perioada 1 martie – 31 octombrie accesul este permis intre orele 07.00- 21.00 iar in perioada 1 noiembrie – pana la sfârșitul lunii februarie intre orele 07.00 – 19.00. In momentul de fata cimitirele aflate in administrarea bisericilor sunt deschise permanent. Preoții spun ca au fost pune cazuri de furturi sau distrugeri.

Costuri mai mari, pentru cei cu bani

De asemenea in proiectul propus de primar se arată ca lucrările in cimitire nu pot fi făcute decât de firmele de specialitate avizate de Primărie, si care au minim trei salariați. Mai mult transportul persoanelor decedate de la locul unde sunt păstrate pana la groapa se poate realiza doar de prestatorii de servicii funerare chiar daca cele locul unde a fost pus/ casa praznicala se afla in curtea bisericii alături de cimitir. Este posibil ca unii dintre pascaneni sa nu își permită astfel de servicii. In momentul de fata in curtea bisericii transportul la locul de veci se face cu ajutorul rudelor si a personalului bisericii.

Gropi comune pentru cei necunoscuți

In același proiect de regulament al Primăriei Pascani este prevăzut ca decedații neidentificați sau nerevendicați sa fie îngropați in gropi speciale/ comune pe cheltuiala Primăriei. De asemenea decedații din cauza unor boli contagioase nu pot fi depuși in sălile de ceremonii funerare. Nu se face distincție intre bolile grave si cele ușor transmisibile. In ceea ce privește deshumarea, este permisă doar după 7 ani de zile si mai devreme, in situații speciale. In cazul in care la săparea unei gropi se găsesc oseminte , ele trebuie depuse in același loc într-un săculeț, odată cu noua înhumare.

Menționăm ca opoziția din legislativul local a solicitat primarului ca proiectul de regulament propus sa fie aprobat doar pentru noul cimitir, cel aflat in construcție iar cimitirele din suburbii sa fie lăsate in administrarea bisericilor si terenurile sa fie data cu titlu gratuit, tocmai pentru a se păstra regulile bisericești, mai facile pentru enoriași.

Edilul municipiului a precizat ca mai întâi ar trebui aprobat regulamentul, apoi cimitirele din suburbii vor fi date spre folosință bisericilor dar cu respectarea regulilor din regulamentul Primăriei, inclusiv plata celor doua taxe.
Marius Pintilie a spus ca va reveni cu proiectul in ședință, pana când va fi votat.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70