7.1 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ce trebuie să faci obligatoriu în dimineața de Crăciun! Ai noroc garantat tot anul

Sărbătoarea Crăciunului marchează nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și este sărbătorită de către creștinii din întreagă lume în fiecare an pe 25 decembrie. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile de Crăciun și ce trebuie să facem dimineața pentru a avea noroc în anul ce va urma.

În Ajunul Crăciunului în biserica se citesc Ceasurile Împărătești și se săvârșește Liturghia de seară. La toate aceste slujbe sunt citite profețîi din Vechiul Testament despre Nașterea Domnului, potrivit calendarulortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Un vechi obicei românesc care se ține de Crăciun în zonele rurale din țară este că în Ajunul Crăciunului gospodării se trezesc dis-de-dimineață să facă foc în sobă iar cu o rămurică a unui pom din grădina să jaruiasca jarul în timp ce stau la gură sobei și spun:

„Bună dimineață lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă:porcii grași și unturosi /Și oamenii sănătoși; /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, găinile cu ouă” iar în final spuneau „La anul și la mulți ani!”.

Colindele de stea reprezintă o parte extrem de importantă legată de tradițiile Crăciunului românesc. În prima zi de Crăciun, foarte mulți colindători se perindă pe străzile și ulițele acoperite de zăpadă ale satelor și ale orașelor cu o stea din carton și hârtie în mâna. Pe stea sunt pictate scene biblice.

Conform tradiției românești, colindătorii trebuie să meargă din casă în casă și să colinde gazdele pe toată perioada Crăciunului. Liderul grupului de colindători trebuie să stea cu o cruce de lemn în mâna, acoperită de staniol și decorată cu clopoței și panglici colorate.

sursa capital

Alte articole