-4.7 C
Paşcani
luni, ianuarie 24, 2022

Ce se întâmplă cu documentele personale care expiră în perioada aplicării stării de urgență

In condițiile în care, în România, este instituită starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, majoritatea instituțiilor din țara noastră au fost obligate să limiteze interacțiunea directă a angajaților cu cetățenii, iar altele, în schimb, au luat decizia de a suspenda total activitatea unor departamente. De aceea, vă spunem astăzi ce se întâmplă în cazul în care ne expiră documente personale, precum actul de identitate, permisul auto, certificatul de înmatriculare și altele în această perioadă și cât timp avem la dispoziție, după ridicarea stării de urgență, pentru a ne reface documentele.

Astfel, dacă ne expiră actul de identitate pe perioada în care este decretată stare de urgență, nu trebuie să facem absolut nimic. De ce? Deoarece chiar în actul normativ prin care președintele țării a instituit starea de urgență în România, timp de 30 de zile, respectiv Decretul nr. 195/2020, se specifică clar că, în această perioadă, valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice, deci și a actelor de identitate, se menține.

Mai mult de atât, Ordonanța militară nr. 3, ce a intrat în vigoare miercuri, stabilește că, după ce se ridică starea de urgență, cei cu documente expirate au la dispoziție trei luni pentru a solicita autorităților eliberarea altora noi.

Continuarea pe Avocatnet.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

USR Pascani, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor

Organizația USR Pașcani a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române....

Cum se aplică măsurile de plafonare și compensare pentru facturi

Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care...

VIDEO. Laboratorul care îi pregăteste pe oameni pentru a doua viață. Ce este și cum se face crioconservarea

Crioconservarea este o zonă experimentală de cercetare în care...