15.2 C
Paşcani
sâmbătă, mai 4, 2024

Ce s-a intamplat cand elevii au mers la scoala in timpul pandemiei din 1918

Nu este pentru prima oara cand liderii lumii se lupta sa decida daca sa mentina sau nu scolile deschise, intr-o pandemie. In timpul pandemiei gripale din 1918, chiar daca lumea era un loc foarte diferit de acum, discutia a fost la fel de aprinsa.

Nicio tara nu a fost ocolita de cumplitul virus de acum mai bine de 100 de ani si care a durat din ianuarie 1918 pana in decembrie 1920.

Pandemia de gripa din 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni in intreaga lume, inclusiv 675.000 de americani. Nicio tara nu a fost ocolita de cumplitul virus care a facut ravagii acum mai bine de 100 de ani, ce a durat din ianuarie 1918 pana in decembrie 1920.

In timp ce marea majoritate a oraselor isi inchideau scolile, trei au optat pentru mentinerea lor deschisa – New York, Chicago si New Haven. Deciziile autoritatilor din aceste orase s-au bazat in mare parte pe ipoteza expertilor in sanatate publica, conform careia elevii erau mai in siguranta in scoala – era, totusi, apogeul erei progresiste, cu mare accent pe igiena in scoli si numarul de asistente pentru fiecare elev era mult mai mare decat e putem imagina, titreaza CNN.

New York avea aproape 1 milion de elevi, in 1918, si aproximativ 75% dintre ei traiau in conditii aglomerate, adesea insalubre, potrivit unui articol din 2010, din Public Health Reports, jurnalul oficial al Sanatatii Publice din SUA.

„Pentru elvii din cartierele cu astfel de locuinte, scoala oferea un mediu curat, bine ventilat, unde profesorii, asistentele si medicii practicau deja – si se documentau – inspectii medicale de rutina, amanuntite”, se spune in articolul Rapoarte de sanatate publica.

New York-ul a fost unul dintre cel mai greu afectate de gripa, spune dr. Howard Markel, istoric medical si director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan. El a fost coautor al articolului Rapoarte de sanatate publica, din 2010.

„Copiii isi parasesc casele, adesea insalubre, pentru cladiri scolare mari, curate si aerisite, unde exista intotdeauna un sistem de inspectie si examinare aplicat”, declara comisarul de sanatate al New York-ului de la acea vreme, Dr. Royal S. Copeland.

Elevii nu aveau voie sa se adune in afara scolii si trebuiau sa-i raporteze profesorului imediat, potrivit Copeland. In plus, profesorii verificau elevii pentru orice semne de gripa, iar elevii care aveau simptome erau izolati. Daca vreun copil avea febra, cineva de la departamentul de sanatate il ducea acasa, iar oficiali de sanatate hotarau daca conditiile erau potrivite pentru „izolare si ingrijire”, conform rapoartelor de sanatate publica. Daca nu, erau trimisi la un spital.

„Departamentul de sanatate a cerut familiilor copiilor care se recupereaza la domiciliu, fie sa aiba un medic de familie, fie sa utilizeze serviciile unui medic de sanatate publica, fara taxa”, se mai spune in Raportul de sanatate publica.

Argumentul de la Chicago pentru a lasa scolile deschise pentru 500.000 de elevi a fost acelasi: pastrarea scolilor deschise i-ar tine pe copii departe de adultii infectati – rationamentul a continuat.

citeste continuarea pe ziare.com

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70