14.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Ce conține laptele de pe rafturile magazinelor din România. Detaliul de pe etichetă pe care trebuie să-l citească toți cumpărătorii

Toți cumpărăm lapte din magazin, însă puțini sunt cei care se uită pe etichetă înainte de a alege produsul. Președintele Asociației Pro Consumatori (APC), conf. univ. dr. Costel Stanciu, a explicat ce greșeală fac românii când achiziționează acest tip de produs.

Laptele este unul dintre alimentele cele mai consumate și tinde să înregistreze creșteri în fiecare an. Puțini sunt consumatorii care le cumpără de la fermieri sau producătorii autohtoni.

Cum citești eticheta laptelui

Laptele comercializat în magazine, care prezintă 3, 5 procente de grăsime, a fost supus mai multor analize amănunțite, care au fost realizate de către experții de la APC, în cadrul unei campanii ce poartă denumirea „Să învățăm să înțelegem eticheta!”, potrivit Playtech.

Prin demersul lor, inspectorii și-au propus să-i învețe pe români să cumpere produsele care sunt de calitate superioară și care nu le pun sănătatea în pericol. Astfel, specialiștii de la APC au analizat conținutul etichetelor la unele mărci de lapte, mai sus enumerate. Potrivit acestora, puțini sunt românii care știu care este cel mai bun tip de lapte și pe care ar trebui să îl consume. Președintele APC a tras un semnal de alarmă în acest sens, explicând că majoritatea consumatorilor nu cunosc un detaliu important ce este expus pe etichetă.

Detaliul de pe etichetă de care trebuie să ții cont

Cel mai bun tip de lapte atât din punct de vedere organoleptic, cât și din punct de vedere al nutrienților continuți și al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat, potrivit lui Costel Stanciu. Cu alte cuvinte, este vorba despre laptele care nu a fost smântânit (din care s-a extras smântân), nici măcar parțial, si care nu prezintă un alt tip de adaos, chiar dacă este permis prin lege.

Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu știu să facă diferența, pe baza informațiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum îl dă vaca. Acest lucru reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale”, a spus președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Laptele, standardizat sau nu

În urma studiului efectuat de către inspectorii APC, s-a constatat că doar două mărci de lapte comercializează acest produs în stare nestandardizată. Este vorba despre „Lăptaria cu caimac”, cu lapte pasteurizat la temperatură joasă, și Muller, care comercializează lapte din Germania, tratat termic prin procedeul UHT.

Sursa Adevarul 

Alte articole