11.3 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023

Atât ONG-urile, cât și firmele trebuie să declare și achite în iunie impozitul pe profitul din 2022

Nu doar companiile, ci și ONG-urile beneficiază temporar de o perioadă mai lungă decât de obicei pentru a declara și a plăti la stat impozitul pe profit, conform legislației în vigoare.

Astfel, în loc să se ocupe de declararea și plata impozitului pe profitul din 2022 până la27 februarie 2023, așa cum prevede în mod normal Codul fiscal, ONG-urile pot să respecte termenul stabilit pe 26 iunie 2023.

Amânarea de termen vine în contextul introducerii unor facilități fiscale pentru recapitalizarea companiilor prin OUG 153/2020. Conform specialiștilor, această derogare se aplică, în egală măsură, companiilor plătitoare de impozit pe profit și ONG-urilor plătitoare de impozit pe profit.

ONG-urile datorează impozit pe profit, conform articolului 15 din Codul fiscal, numai pentru partea din profitul impozabil care corespunde veniturilor (alte venituri decât cele neimpozabile). Cota de impozit aplicabilă este de 16%.

Printre altele, sunt considerate neimpozabile venituri precum donațiile, banii sau bunurile primite prin sponsorizare, veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole ori resursele obținute din fonduri publice sau din finanțări nerambursabile.

În privința companiilor, termenul obișnuit de declarare și plată a impozitului pe profit trebuia să fie 27 martie 2023, dar acesta se mută pe 26 iunie 2023.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow