21.4 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023

Ce aduce nou mersul trenurilor pentru anul 2021

Se reia legătura de la Iaşi către un alt oraş important din ţară şi cresc vitezele de parcurs pe anumite tronsoane de cale ferată.

Noul mers al trenurilor, care va intra în vigoare luna viitoare, conţine mai multe rute noi. Una dintre cele mai aşteptate este legătura dintre Capitală şi Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni), blocată mai mult timp în instanţă de proprietarii terenurilor expropriaţi.

La Iaşi, noul orar după care trenurile vor circula începând cu 12 decembrie „aduce” legătura spre Braşov, cu traseul prin Oneşti-Miercurea Ciuc. Călătoria durează 8 ore şi câteva minute (12 minute, pentru cursa spre Braşov, respectiv 3 minute, spre Iaşi). Cel mai lung traseu din ţară, Iaşi-Timişoara via Cluj-Napoca – Deva (848 km), va fi parcurs, ca şi acum, în 18 ore, în timp ce varianta „de zi”, prin Cluj-Oradea, înseamnă aproape 16 ore, precizează Hotnews.ro.

Şi celălalt tren „lung” care trece prin Iaşi, de la Galaţi spre Cluj-Napoca (713 km), merge aproape 13 ore şi jumătate. Cele mai rapide trenuri vor fi cele cu un capăt al traseului în Capitală. Astfel, de la Bucureşti la Braşov se fac doar două ore, iar la Constanţa, tot două ore. Practic, cu tot cu opriri, trenul Braşov-Constanţa va parcurge cei 391 km în 4 ore şi 20 de minute.

De la Bucureşti la Suceava (448 km), cel mai rapid tren va face 5 ore şi 39 de minute, iar până la Iaşi (460 km), cu o jumătate de oră mai mult. Pe anumite porţiuni, cum e Bucureşti-Ploieşti, viteza maximă va creşte la 140 km/h. La polul opus se află porţiunea Deva-Lugoj-Arad, unde lucrările de modernizare începute de câţiva ani şi care vor mai dura alţi 3-4 ani limitează viteza la cel mult 50 km pe oră. Este principalul motiv pentru care călătoria cu trenurile interregio de noapte între Iaşi şi Timişoara durează 18 ore.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow