-10.5 C
Paşcani
miercuri, februarie 8, 2023

Caz de malarie la Iași. Un bărbat care călătorește frecvent în Africa s-a întors infectat cu această boală

Un bărbat de 59 de ani, care s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din municipiu, a fost confirmat cu malarie. Ieșeanul, care călătorește frecvent în Africa, s-a întors acasă infectat cu această boală.

Bărbatul de 59 de ani merge în țările tropicale în interes de serviciu și fusese imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație. Ieșeanul s-a întors pe data de 13 iunie 2021, iar simptomele au apărut la două săptămâni de la întoarcerea în țară. Transportul s-a făcut pe ruta Iași – București – Istanbul – Douala și retur.

Omul a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, marți, 20 iulie 2021, în jurul orei 23:30, după ce a stat mai multe zile acasă. În momentul internării, nu prezenta prea multe din simptomele specifice bolii.

DSP a confirmat existenţa cazului de malarie.

Cum se manifestă malaria

Malaria este o boală infecţioasă des întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate fi fatală.

Se transmite, de obicei, prin înțepătura femelei țânțarului anofel. Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare și vărsături. Potrivit Centrului Victor Babeș, în cazul agravării, poate fi vorba despre insuficiență renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, ce pot fi urmate de stări de somnolență, comă și deces. În cazul malariei nu există vaccin, dar sunt o serie de medicamente care pot fi luate pentru a preveni boala.

Sursa Observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow