17.7 C
Paşcani
sâmbătă, mai 18, 2024

Cât de mare este fenomenul consumului de droguri la Pașcani? Primarul Pintilie nu știe si nici nu îl interesează!

Se consuma sau nu droguri in municipiul Pașcani si cât de mare poate fi acest fenomen? Intrebarea este justificata iar un răspuns este necesar in contextul in care fenomenul a atins cote alarmante la nivel național iar subiectul a fost inclus pe ordinea zi a viitoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Tării, conform declaratiilor președintelui Klaus Iohannis.

Declarații grave au fost făcute recent si de Ministrul Justiției. Alina Gorghiu a spus ca in România sunt milioane de consumatori de droguri si ca ar fi necesar un Registru al traficanților de droguri.
Subiectul este intens discutat si in cadrul Ministerului Educației, după ce au fost diferite propuneri cu privire la introducerea testării antidrog in scoli. La Pașcani unii directori de scoli, chiar sunt interesați si urmăresc cu atenție fenomenul, de câțiva ani de zile.

La Colegiul CF Unirea, de exemplu, acolo unde a fost depistat un caz de consum de droguri, cu câțiva ani in urma, conducerea școlii pune accent pe informare si prevenție, împreună cu specialiștii de la Antidrog.

In alte scoli insa, se așteaptă instructiuni si norme de aplicare de la Ministerul Educației, fără sa fie luate măsuri concrete de prevenire, deși au fost semnalate cazuri de consum de droguri in rândul elevilor.

Primarul nu știe si nici nu îl interesează

Chiar daca subiectul este dezbătut intens la nivel național, administratia locală nu para sa nu fie interesată de acest fenomen.

Întrebat de BITTV, daca la Pașcani se consuma droguri, primarul Marius Pintilie a spus ca nu știe!

El a precizat ca nu are astfel de informații, de la structurile specializate, ca nu a avut reclamații in acest sens,  iar tema NU a fost discutată, pana acum, in Comisia Locală de Ordine Publica,  pe care o coordonează.
Primarul Pintilie a mai spus ca nu ar avea nimic împotriva testării antidrog in scoli, daca vor fi reglemantari in acest sens si ca ar urma sa fie montate camere de supraveghere video in zonele unde sunt instituții de învățământ.

STATISTICI GRAVE

Structurile de specialitate dețin informații suficiente privind fenomenul consumului de droguri, pe regiuni si chiar localități.

Sunt prezentate, periodic, astfel de rapoarte, dar ele nu sunt transmise oficial si aplicat autorităților locale. Nici Poliția Națională si cea locală nu mai prezintă public astfel de informații, in cadrul Consiliului Local, așa cum se obișnuia pana acum câțiva ani de zile, pe motiv ca multe din cazurile care apar in buletinele de presa sunt in cercetare sau judecata, iar informațiile ar fi confidențiale.
BIT TV a solicitat date concrete privind acest fenomen, de la Agenția Națională Antidrog. Din răspunsul transmis televiziunii noastre reiese ca numai in prima jumătate a acestui an In județul Iași au fost înregistrate 88 de persoane care au avut nevoie de serviciile specializate din care 8 din municipiul Pașcani, cercetate si trimise pentru consiliere de DIICOT si DGASPC.

Si mai grav este ca tot in primele șase luni ale anului in curs, la nivelul județului, 36 de persoane cu vârstă intre 10 si 65 de ani au ajuns in stare critica la Unitățile de Primiri Urgenta si au avut nevoie de îngrijiri medicale, in urma consumului de droguri.

Raspuns ANA BIT TV Pașcani (1)

CAZURI CONCRETE DE CARE ADMINSITRATIA LOCALA NU VREA SA AUDA

La Pașcani, in ultimii ani au fost mai multe cazuri de consumuri de droguri si chiar de distribuție, unele relatate de presa locală. Unii dintre cei cercetați au intrat in pușcărie, dar au iesit.

Spre exemplu in anul 2021 pășcăneanul, Costel Iftode zis „Gâț”, a fost condamnat la cinci ani de pușcărie, după ce a fost prins cu o cantitate impresionantă de droguri, canabis și pulbere de cocaină. Cu ani in urma el a fost arestat in urma unui scandal cu droguri si arme in tr-un bar din Pașcani. De asemenea in anul 2019, in urma unei operațiuni ca in filme, cu filaj la o firma de transport din municipiu, polițiștii de la Antidrog au destructurat o rețea de distributie din care făceau parte si câteva persoane din Pașcani si zona limitrofa.
Așadar fenomenul este cunoscut si in creștere la Pașcani, in timp ce administrația locală susține ca nu deține astfel de informații. La fel de cunoscute sunt si locurile unde se aduna tinerii care caută si consuma droguri: la fostA spălătorie de vagoane din zona Vatra si chiar in poligonul de lângă CSM Pașcani.

Conform raportului DIICOT pe 2022, procurorii anti-mafia au avut de soluționat anul trecut 21.167 de dosare de trafic de droguri, peste jumătate dintre acestea fiind dosare nou înregistrate. De asemenea, anul trecut DIICOT a confiscat peste o tonă de droguri, dintre care 426,99 kg droguri de mare risc și 631,73 kg droguri de risc.

România se menține în continuare sub media europeană în ceea ce privește consumul pentru majoritatea tipurilor de droguri, mai arată raportul citat. Principalul drog consumat este cannabisul, dar se observă o creștere și în consumul de noi substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Datele obținute din activitatea de urmărire penală relevă o creștere a consumului în rândul tinerilor, existând consumatori chiar și în rândul elevilor de gimnaziu, mai precizează DIICOT.

Mwntionam ca in anii 2008 -2009 a fost făcut un studiu in rândul elevilor din Pașcani privind consumul drogurilor, inclusiv de alcool. Conform documentului publicat de ASSF 25,8% dintre cei chestionați aveau cunoștințe sau prieteni consumatori de stupefiante si au spus ca li s-ar fi oferit spre consum, încă din școală generală. Cele mai cunoscute dintre droguri de mare risc erau marijuana, ecstasy, heroina cocaina si canabisul.

De atunci si pana in prezent nu au mai fost prezentate studii si informații privind fenomenul consumului de droguri la Pașcani.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70