16.3 C
Paşcani
miercuri, mai 31, 2023

CASS 2018. Dacă nu câștigi niciun ban, vei plăti mult mai mult pentru serviciile medicale

Creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018 și a cotei de contribuție la sănătate (CASS) va duce la o majorare semnificativă a sumelor pe care trebuie să le achite românii fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat. Mai exact, cei care n-au venituri lunare, dar care vor să beneficieze de servicii medicale publice pot să achite CASS, conform legislației în vigoare. În această situație, există două variante: plata lunară a CASS sau plata contribuției la momentul la care este nevoie de servicii medicale.

Posibilitatea românilor fără venituri de a beneficia de servicii medicale în sistemul sanitar de stat este prevăzută de Codul fiscal. Acolo scrie că aceștia trebuie să achite CASS dacă vor acces la servicii medicale (altele decât cele de urgență, care sunt gratuite indiferent că o persoană este sau nu asigurată).

Deoarece Guvernul intenționează să majoreze salariul minim brut de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 la 1.900 de lei, contribuția ce trebuie plătită pentru accesul la servicii medicale va fi mai mare. Totodată, suma va crește și din cauză că din ianuarie se va aplica o cotă de contribuție mult mai mare la sănătate: 10% în loc de 5,5%, cât este acum.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow