-6.8 C
Paşcani
duminică, ianuarie 29, 2023

Botezul Domnului, sfințirea apelor și înnoirea omului

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare la râul Iordan la vârsta de 30 de ani. Această zi reprezintă momentul în care Hristos Domnul Se arată lumii ca Fiul lui Dumnezeu. Este şi ziua în care Sfânta Treime Se arată la Iordan: „Iisus a venit din Nazaretul Galileei şi S-a botezat în Iordan, de către Ioan. Şi îndată, ieşind din apă, a văzut cerurile deschise şi Duhul ca un porumbel coborându-Se peste El. Şi glas s-a făcut din ceruri: Tu eşti Fiul Meu Cel iubit, întru Tine am binevoit” (Marcu 1, 9-11). Teologia Ortodoxă identifică în glasul din ceruri pe Dumnezeu Tatăl, porumbelul este Dumnezeu Duhul Sfânt, iar Cel care Se botează este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care S-a întrupat ca să ne răscumpere din blestemul păcatului strămoşesc.
Până la vârsta de 30 de ani, Domnul Iisus Hristos nu Se arată lumii că este Fiul lui Dumnezeu. El parcurge toate etapele vieţii umane plin de smerenie. Prin Teofania petrecută în momentul Botezului Său de la râul Iordan este arătat lumii de Dumnezeu Tatăl şi Dumnezeu Duhul Sfânt ca ceea ce este din veşnicie, Fiul lui Dumnezeu. Din acest moment începe activitatea Sa mesianică de vestire a Evangheliei, dar înainte de a face acest lucru merge în pustiul Carantaniei, unde rămâne în post timp de 40 de zile.

Revenind la momentul biblic pe care-l sărbătorim astăzi, Botezul Domnului, trebuie să ştim că Mântuitorul nostru Iisus Hristos vine din Galileea, din oraşul Nazaret, în Iudeea, pe malul Iordanului, în zona unde boteza Sfântul Proroc Ioan.

 

CONTINUARE PE ZIARUL LUMINA 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow