5.3 C
Paşcani
miercuri, februarie 1, 2023

Viaţă de copil bun, distrusă de la 9 ani de un cocktail des întâlnit: părinţi plecaţi plus etnobotanice

În câţiva ani, etnobotanicele au transformat un tânăr dintr-un copil ca oricare altul, într-un infractor. În lipsa tatălui, plecat de mult timp în străinătate, copilul nu a beneficiat nici de un interes deosebit din partea mamei, preocupată mai mult de starea materială a familiei. Băiatul a ajuns să fure şi să tâlhărească pentru a-şi asigura banii necesari procurării drogurilor. Şi-a sărbătorit majoratul dând explicaţii procurorilor după ultimele sale isprăvi. Cum a ajuns în această situaţie este o poveste pe care ar trebui s-o citească mulţi părinţi în situaţii similare.

Părinţii lui Dragoş Moga s-au căsătorit în 1992, dar căsnicia nu a rezistat în timp. Comportamentul agresiv al bărbatului pe fondul consumului de alcool a făcut ca familia să se destrame în 2007. Trei ani mai târziu, bărbatul pleca la muncă în Cipru, fără a se mai interesa de cei doi copii ai săi. Băieţii au rămas în grija mamei, infirmieră la un spital. Aceasta şi-a concentrat eforturile pe asigurarea nevoilor materiale ale copiilor, şi mai puţin pe cele de natură educaţională şi morală. „Din acest motiv, modelul relaţional din cadrul familiei a fost unul dezadaptativ, relaţiile de ataşament şi autoritate fiind condiţionate de beneficiile materiale obţinute”, aveau să noteze ulterior consilierii Serviciului de Probaţiune.

Înscris la o şcoală din Dacia, băiatul, la început un copil bun, a intrat în anturaje dubioase şi curând a început să consume etnobotanice, chiar de la vârsta de 8-9 ani. Consuma cu precădere aşa-numitul „şobolan”, un amestec de ierburi aromatice cu cannabinoizi sintetici, ieftin şi cu efecte puternice. La 11 ani, a început să fugă de acasă şi de la şcoală. Atunci când mergea totuşi la şcoală, profesorii au notat tulburări de comportament majore, hărţuirea colegilor, distrugerea bunurilor şcolii şi colegilor, folosirea unui limbaj vulgar, ameninţări, agresivitate fizică şi verbală. Nu o dată, pleca de la ore sărind pe geam. Moga a apucat să termine doar cinci clase, numărul mare al absenţelor făcându-l să rămână repetent în două rânduri. De aici până la comiterea primelor infracţiuni a mai fost un singur pas, pe care anturajul l-a „ajutat” să-l facă.

Primele furturi, pentru droguri

Primele furturi comise pentru a avea bani de etnobotanice nu i-au atras nicio pedeapsă, dată fiind vârsta fragedă. În schimb, cazul său a ajuns în atenţia conducerii şcolii. În cele din urmă, în 2015, chiar mama sa a cerut instituţionalizarea băiatului în Centrul Specializat de Zi pentru copilul predelicvent şi delicvent. În 2017, judecătorii au dispus plasarea sa în Centrul de Servicii Sociale Târgu Frumos. Ulterior, mama lui Moga avea să dea vina pe angajaţii centrului pentru comportamentul fiului, găsindu-i acestuia tot felul de justificări. În fond el nu consuma „decât iarbă”. Din acest punct, practic băiatul era ieşit de sub orice control. Fugea din centru oricând îi trecea prin cap, iar când se afla acolo, violenţa manifestată faţă de colegi şi angajaţii centrului i-au adus numeroase sancţiuni. Când pleca din centru, băiatul venea la Iaşi, unde fura împreună cu „prietenii”. Unul dintre aceste furturi l-a adus până la urmă în faţa instanţei.

Continuare pe Ziarul de Iași

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow