21.2 C
Paşcani
joi, septembrie 21, 2023

BOR: Evitați bisericile, împărtășanii cu lingurițe de-acasă, fără sărutarea icoanelor

Biserica Ortodoxă Română (BOR) face apel la enoriașii săi, într-un comunicat transmis de Patriarhie privind „măsuri sanitare și spirituale în timp de epidemie”, să respecte recomandările Ministerului Sănătății și ale celorlalte autorități care administrează criza generată de coronavirus, dar face și recomandări legate de comportamentul la liturghie.

”În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19”, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate:

  • spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun,
  • acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut,
  • dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate.

De asemenea, le recomandă enoriașilor cu simptome de gripă, de oricare ar fi ea, să nu se prezinte la biserică, pentru a nu-i infecta și pe ceilalți, și să acceseze slujbele de la distanță, prin intermediul transmisiunilor de la radio și televiziune.

„În acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc”, Patriarhia Română face următoarele recomandări:

  • persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire.
  • persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV.

Cât privește teama de „îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună”, enoriașii pot cere preotului, „în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)”, transmite BOR.

Patriarhia dă asigurări că „Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate”.

Cu toate acestea, cei care se tem de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă, le recomandă BOR.

„Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie”, mai transmite Patriarhia.

Sursa radio.europalibera.org

Alte articole