O ambarcaţiune monoxilă, descoperită în albia râului Moldova, pe teritoriul satului Soci, din comuna Mirosloveşti, a ajuns la Palatul Culturii din Iaşi, urmând să intre în patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Barca realizată dintr-un singur trunchi de copac are o vechime estimată la 400 – 500 de ani şi a fost găsită în timpul lucrărilor efectuate de dl. Valer Apintei, în zona menţionată, antreprenorul semnalând acest fapt Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi.

Specialiştii apreciază că aceasta este cea mai mare ambarcaţiune monoxilă descoperită în Moldova şi una dintre cele mai mari din ţară, dimensiunile sale fiind de 8,76 m lungime şi 0, 65 m înălţime. Pentru a ajunge la Palatul Culturii, barca a fost transportată în condiţii speciale, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, dar şi în regim de circulaţie deosebit, beneficiind în acest demers de susţinerea Poliţiei Rutiere şi a Poliţiei Locale Iaşi.

În acest moment, ambarcaţiunea se află în atenţia specialiştilor de la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. După stabilizare şi restaurare, precum şi după stabilirea cu exactitate a vechimii acestui obiect de patrimoniu pe baza analizelor C14, ambarcaţiunea va fi expusă la Palatul Culturii.

Sursa Evenimentul

RAGCL Pascani a cerut intrarea in insolventa, din cauza datoriilor. Ce ar trebui sa se intample cu transportul in comun?
 • Sa fie externalizat / dat in administrare unei societati private de transport 47%, 248 votes
  248 votes 47%
  248 votes - 47% of all votes
 • Sa ramana la RAGCL 21%, 110 votes
  110 votes 21%
  110 votes - 21% of all votes
 • Sa fie preluat de o noua societate comerciala, in subordinea Consiliului Local 17%, 90 votes
  90 votes 17%
  90 votes - 17% of all votes
 • Sa fie preluat de o societate comerciala functionala deja, aflata in subordinea Consiliului Local - ex. CLP Ecosalubritate SA Pascani 14%, 75 votes
  75 votes 14%
  75 votes - 14% of all votes
Total Votes: 523
iunie 6, 2019 - iulie 6, 2019
Voting is closed
Slider