-0.8 C
Paşcani
luni, decembrie 4, 2023

Autorităţile publice, obligate să monteze suporturi pentru biciclete lângă şcoli, clădiri publice, gări şi pieţe

Autorităţile şi instituţiile publice vor fi trebui să aloce fonduri pentru dotarea cu suporturi de biciclete a clădirilor publice/de utilitate publică, după ce legea care vizează această obligaţie a fost publicată în Monitorul Oficial. Autoritățile care nu vor lua măsuri vor risca amenzi de câteva mii de lei.

Legea nr. 250/2020 privind adoptarea unor măsuri necesare facilitării parcării bicicletelor în spaţii publice a fost promulgată de preşedintele ţării vineri şi publicată în Monitorul Oficial în aceeaşi zi.

Astfel, şcolile şi grădiniţele de stat, pieţele agroalimentare, târgurile, autogările şi staţiile de cale ferată pentru traficul de călători, precum şi clădirile istorice vor fi dotate cu suporturi pentru minimum 10 biciclete. De asemenea, suporturile metalice vor trebui să permită și montarea sistemelor antifurt pe perioada cât bicicletele sunt staționate.

Conform legii, Guvernul trebuie să emită norme metodologice de aplicare, până în 12 ianuarie 2021, iar autorităţile au timp până în 12 mai 2021 să monteze suporturile pentru biciclete.

Există și o sancțiune pentru autoritățile/instituțiile care nu vor lua măsuri: amenzi între 2.000 și 4.000 de lei. Contravențiile vor fi constatate și sancționate de către personalul autorizat al agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială.

Sursa Avocatnet.ro

Alte articole