More

  Autoritățile din Târgu Frumos atenționează cetățenii orașului că de la 1 noiembrie este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor

  ANUNT IMPORTANT!!
  Va rugam cititi cu atentie si respectati modalitatea de selectare a gunoiului!

  Din 1 Noiembrie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții:

  • PLASTIC/METAL
  • HÂRTIE/CARTON
  • STICLĂ
  • DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE/MENAJERE

  Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case).
  În zonele de blocuri (asociații de proprietari):
  La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere, personalizate pentru fiecare fracție:

  • PLASTIC/METAL – GALBEN;
  • HÂRTIE/CARTON – ALBASTRU;
  • STICLĂ – VERDE;
  • DEȘEURI REZIDUALE – NEGRU;

  La gospodăriile individuale (case):
  În locatiile special amenajate pentru depozitarea deseurilor selective. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

  Important!
  Este interzisă amestecarea deșeurilor.
  Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

  PLASTIC/METAL

  → Se colectează în recipientul galben (blocuri), la gospodariile individuale(case) in locatiile special amenajate pentru depozitarea deseurilor selective (platforme)
  Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.
  Exemple:
  DA: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.
  NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

  HÂRTIE/CARTON
  → Se colectează în recipientul albastru (blocuri), la gospodariile individuale(case) in locatiile special amenajate pentru depozitarea deseurilor selective (platforme)
  Prin împăturire se economisește spațiu!
  Exemple:
  DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)
  NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

  STICLĂ
  → Se colectează în recipientul verde (blocuri), ), la gospodariile individuale(case) in locatiile special amenajate pentru depozitarea deseurilor selective (platforme).
  Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.
  Exemple:
  DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
  NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

  DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE
  Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.
  Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
  De ce este importantă colectarea selectivă?
  Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor
  Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
  Se reduce consumul de energie.

  Sursa Facebook Primaria Orasului Targu Frumos

  Ce părere ai?

  loading...

  Related Articles

  Bătran găsit mort într-un pârâu din Miroslovesti

  Un bătrân din Miroslovesti a fost găsit mort într-un pârâu care traversează localitatea. Este vorba despre Gheorghe Plai în vârstă de 78 de ani....

  Internet gratuit în zece zone publice din Paşcani

  Stăm din ce în ce mai bine la capitolul conectivitate pe internet, în zonele publice. Pascaniul a finalizat de implementat un proiect prin care...

  Hala din Piata Vale a fost redeschisa

  Hala din Piaţa Vale Paşcani a fost redeschisa începând de miercuri. Administraţia locală a anunţat că au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea infectării...

  Opinii