1.7 C
Paşcani
vineri, decembrie 3, 2021

Astazi incepe Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași

Astăzi, 1 octombrie 2021, la Iași debutează Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI). Organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, acesta reunește artiști din 11 țări, în 20 de locuri. Invitații vin din: Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, România. Vor fi peste 85 de reprezentații (indoor, outdoor, online, în eter) și peste 100 de evenimente (conferințe, lansări de carte, dezbateri, ateliere, expoziții etc.).

Focusul „Artă și tehnologie” va urmări câteva dintre liniile de legătură dintre două tipuri de creativitate – scenică și științifică, preocupări estetice pe care pandemia le-a subliniat prin apropierea lor mai accelerată. Dispozitivele electronice, noile forme de agregare culturală, acomodarea spectatorului la ele sunt realități foarte recente, evidențiate prin acest program bogat, variat, în care spectatorul și publicul, tânăr ca deschidere receptivă, va regăsi multe exclusivități naționale. Îndemnul FITPTI este „Open new tab, fereastra către viitor!”.

Organizatorul FITPTI este Teatrul „Luceafărul” din Iași, iar finanțarea este asigurată de Consiliul Județean Iași (CJI). Un sprijin important îl asigură parteneri de cursă lungă ai evenimentului: Primăria, Centrul Cultural German, autoritățile landului Baden-Württemberg din Germania, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției, Ambasada Israel etc. Așa cum a făcut întotdeauna, Festivalul reunește o serie de exclusivități naționale. Susanne Kennedy (deținătoarea Premiului «Europa pentru Teatru», cea mai importantă distincție continentală a artelor scenice) va fi prezentă pentru prima oară în România, numai la FITPTI, prin instalația imersivă I AM (VR) concepută alături de Markus Selg (Germania). Spectatorii vor purta ochelari VR și vor pătrunde într-un univers foarte special, construit pe întrebarea existențială ?”Cine suntem?”.

sursa Știrea de Iași 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Raport parlamentar, noiembrie 2021- deputat PSD, Vasile Toma

Gradul de încredere pe care cetățenii ți-l acordă este și trebuie să fie direct proporțional cu gradul...

Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 – 2026

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450...

Începe sezonul distracției pe gheață la patinoarul de la Palas!

Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la...

Acest profesor din Boureni-Moțca a fost premiat de președintele Klaus Iohannis pentru că a ajutat zeci de copii să nu renunțe la școală! Gheorghe...

Un tânăr din Iași a fost decorat chiar de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI