-5.4 C
Paşcani
luni, ianuarie 30, 2023

Arendaş de la Cotnari, lăsat fără vie de vecin din cauza hatului neclar

Cel care i-a scos via din greşeală va trebui să-l despăgubească cu producţia pe trei ani: peste 40.000 de lei.

Un arendaş din Cotnari i-a tăiat via vecinului, din greşeală. Arendaşul nu a fost trimis în judecată de procurori pentru tulburare de posesie, dar păgubitul a cerut în instanţă să i se plătească plantaţia desfiinţată şi strugurii neculeşi.

Gabriel C. arendase de la o săteancă din Cotnari 0,42 ha de vie. Cum plantaţiile în zonă nu sunt strict delimitate, arendaşul şi-a localizat terenul discutând cu vecinii, inclusiv cu Emil G., care deţinea o suprafaţă de 0,67 ha de vie nobilă. O săptămână mai târziu, arendaşul s-a apucat de treabă, defrişând plantaţia de viţă-de-vie, care era foarte bătrână şi rară. A scos spalierii, a strâns sârma şi a scos butucii din pământ. După două zile, când treaba era ca şi terminată, a apărut Emil G., care i-a reproşat că a intrat în terenul său, defrişându-i două rânduri de vie, respectiv aproape jumătate din terenul său. A urmat o plângere la Parchet, la Hârlău.

Procurorii au concluzionat că, deşi Gabriel C. intrase pe terenul vecinului său, fapta nu constituie infracţiune deoarece lipsea intenţia de tulburare de posesie. Acest lucru nu excludea însă formularea unei acţiuni civile în pretenţii, ceea ce Emil G. a şi făcut.

În instanţă, arendaşul a afirmat iniţial că, de fapt, cele două rânduri de vie nici măcar nu-i aparţineau lui Gabriel C., cerând chiar anularea titlului de proprietate al acestuia. Acţiunea a fost însă retrasă ulterior. El a cerut totuşi efectuarea unui raport de expertiză topometrică, solicitare respinsă de judecători, pentru că era vorba de o acţiune în pretenţii, nu de grăniţuire sau revendicare.

Magistraţii din Hârlău au apreciat ca fiind dincolo de orice îndoială faptul că arendaşul defrişase două rânduri din via lui Emil G. şi că trebuie să-l despăgubească. Ei au stabilit valoarea despăgubirilor la 41.543 de lei, din care 10.655 lei reprezentau contravaloarea plantaţiei de vie, iar diferenţa, contravaloarea producţiei de struguri nerealizată în perioada 2017-2019. În plus, Gabriel C. a fost obligat şi la plata a 3.900 lei, cheltuieli de judecată. Arendaşul a declarat apel, acesta intrând pe rolul Tribunalului.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow