1.5 C
Paşcani
marți, octombrie 26, 2021

Anul trecut, la Iaşi s-au înmatriculat peste 33.000 de maşini. Foarte puțini candidați au luat examenul auto

Odată cu eliminarea taxei de timbru, la 1 februarie 2017, numărul înmatriculărilor a crescut spectaculos. Dacă în 2016 au fost depuse 26.176 de dosare în vederea înmatriculării, anul trecut s-au înregistrat 33.765 de cereri în acest sens la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Iaşi. Procentual, creşterea este de 28,99 la sută.

Pe parcursul anului 2017, au fost radiate 2.784 de autovehicule, ceva mai puţine decât în 2016 (2.830). Printre acestea se numără şi 33 de maşini abandonate pe spaţiul public, a căror radiere a fost cerută de primar. Pentru preschimbarea certificatului de înmatriculare (în urma modificării datelor maşinii sau ale proprietarului), au fost 1.427 de cereri, faţă de 2.161 în 2016. În 182 de cazuri a fost verificată autencitatea actelor în concordanţă cu directivele şi regulamentele europene antifurt, din nou o creştere faţă de 2016 (143 de cazuri).

Practic, dacă, până în 2016, creşterea anuală a volumului de muncă depus de cei de la Înmatriculări era de 11-15 la sută, anul 2017 a reprezentat un salt de 30 la sută, în condiţiile în care schema de personal a rămas subdimensionată. Pe lângă dosare, angajaţii au formulat răspunsuri la 2.892 de solicitări scrise, cereri şi petiţii, iar şeful Serviciului a acordat 1.272 de audienţe.

În schema de personal sunt şase funcţii vacante (două de ofiţer şi patru de agent), dintr-un total de 27 de funcţii. În cadrul atelierului de prelucrat numere de înmatriculare, dintr-un total de şapte funcţii, trei sunt vacante. Nici solicitările de concediu de odihnă nu au putut fi acoperite integral: pentru şapte lucrători a fost necesară relocarea în perioada următoare a restului de zile de concediu neefectuate anul trecut. În aceste condiţii, s-a reuşit reducerea timpilor de aşteptare. De altfel, la sfâr­şitul anului trecut, a fost lansat procesul de re­crutare din sursă externă a unor agenţi suplimentari. Înscrierile pentru cele patru posturi de agenţi scoase la concurs sunt în toi, două noi ghişee urmând să fie deschise cel mai devreme la sfârşitul lunii februarie.

Unii examinatori au picat pe capete candidaţii la permis auto 

În ceea ce priveşte permisele de conducere, 75.805 dosare au fost depuse în vederea examinării sau a preschimbării, cu aproape 15 la sută mai multe decât în 2016. „În 2016 au fost foarte multe permise-duplicat la permisul de conducere. Era zvonul cu prelungirea valabilităţii în cazul persoanelor în vârstă. şi atunci au venit oamenii buluc“. Cms.şef. Vasile Zacornea ne-a precizat că avalanşa de cereri a durat 4-5 luni. Amintim că, în octombrie 2016, mai mulţi parlamentari au iniţiat un proiect de lege prin care permisul auto al şoferilor cu vârsta de peste 70 de ani să fie preschimbat în fiecare an. În prezent, valabilitatea permisului de conducere este de zece ani.

Numărul celor admişi la testare a fost în 2017 de 6.612, în scădere cu 598 de persoane faţă de anul precedent. Este vorba de proba practică. De altfel, procentul celor care au obţinut în final permisul de conducere nu a trecut de 33% la sută la niciunul dintre cei 14 examinatori. Practic, în cel mai feri­cit caz, unul din trei concurenţi a luat examenul, iar în cel mai rău – doar un candidat din cinci.

În total, 17.225 de candidaţi n-au reuşit să treacă examenul la volan. Acestor „ghinionişti“ li se adaugă cei 11.143 de aspiranţi la obţinerea permisului care au picat la proba teoretică. Numărul total al persoanelor respinse a fost mai mare anul trecut decât în 2016 (28.368 faţă de 25.905).

Verificarea permiselor de conducere preschimbate şi a dosarelor de examinare a condus, în cursul anului trecut, la 13 cazuri pentru care au existat suspiciuni de fals şi declaraţie mincinoasă. Do­cumentele au fost înaintate Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, care a deschis dosare penale pentru persoanele implicate.

DE LA ACELAȘI AUTOR

ANUNT PRIVIND FINALIZAREA IMPLEMENTARII PROIECTULUI „Grant pentru capital de lucru”

ANUNT PRIVIND FINALIZAREA IMPLEMENTARII PROIECTULUI „Grant pentru capital de lucru”

Se întrerupe furnizarea apei in orașul Targu Frumos si împrejurimi

Lucrări de igienizare a rezervoarelor de apă potabilă în zilele de 26 și 27 octombrie 2021 În scopul...

Meteo până pe 7 noiembrie. Vremea se schimbă brusc, ce temperaturi vom avea timp de două săptămâni

Meteo ANM pentru următoarele două săptămâni. Astăzi Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele...

15 hectare de vegetație uscată de la ieșirea din Pașcani, au ars duminică

15 hectare de vegetație uscată de la ieșirea din municipiul Pașcani, au ars duminică, 24 octombrie, dupa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI