Slider


Credinciosii pe rit vechi sunt in plina sarbatoare. La sfarsitul acestei saptamani va fi ajunul Anului Nou, iar doua ansambluri din comunele apropiate Pascaniului se pregatesc pentru a merge cu uratul in doua localitati din afara tarii. Formatiile din Miroslovesti si Helesteni vor urca pe scena a doua festivaluri mari, in Cernauti si Cimișlia.

Cerbul din Helesteni va ajunge peste cateva zile la casele gospodarilor din apropierea orasului Cernauti. Localnicii costumati ii vor ura pe credinciosii pe rit vechi, care sarbatoresc la sfarsitul saptamanii ajunul Anului Nou.

Apoi, formatia va participa si la Festivalul Etnofol¬cloric Interregional al Malăncilor, ce va avea loc pe 15 ianuarie, si care a devenit cel mai pitoresc şi extins festival din Europa de Est.
Si ansamblul de datini si obiceiuri de iarna din Miroslovesti va colinda si ura pe 13 ianuarie in Republica Moldova, Cimislia, unde sunt invitati de onoare la primul festival de acest gen.


Spectatorii vor putea admira dansul mastilor, ursul, capra sau caiutii.

Mentionam ca ortodocşii de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 Ianuarie, după calendarul Iulian. Pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie.

Slider