5 C
Paşcani
luni, octombrie 18, 2021

Ansamblurile din Heleșteni și Miroslovești participă la festivaluri din Ucraina și Republica Moldova


Credinciosii pe rit vechi sunt in plina sarbatoare. La sfarsitul acestei saptamani va fi ajunul Anului Nou, iar doua ansambluri din comunele apropiate Pascaniului se pregatesc pentru a merge cu uratul in doua localitati din afara tarii. Formatiile din Miroslovesti si Helesteni vor urca pe scena a doua festivaluri mari, in Cernauti si Cimișlia.

Cerbul din Helesteni va ajunge peste cateva zile la casele gospodarilor din apropierea orasului Cernauti. Localnicii costumati ii vor ura pe credinciosii pe rit vechi, care sarbatoresc la sfarsitul saptamanii ajunul Anului Nou.

Apoi, formatia va participa si la Festivalul Etnofol¬cloric Interregional al Malăncilor, ce va avea loc pe 15 ianuarie, si care a devenit cel mai pitoresc şi extins festival din Europa de Est.
Si ansamblul de datini si obiceiuri de iarna din Miroslovesti va colinda si ura pe 13 ianuarie in Republica Moldova, Cimislia, unde sunt invitati de onoare la primul festival de acest gen.


Spectatorii vor putea admira dansul mastilor, ursul, capra sau caiutii.

Mentionam ca ortodocşii de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 Ianuarie, după calendarul Iulian. Pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Teroare pe DJ 208 L Pașcani-Miroslovești. Trafic greu, nu sunt marcaje, fisuri în pereți locuințelor din cauza trepidatiilor

Teroare pe un drum judetean asfaltat in urma cu circa un an de zile. DJ 208 L...

Ocolul Silvic Pașcani vinde lemn de foc. Șapte parchete deschise în comunele apropiate municipiului

Locuitorii din comunele apropiate municipiului Pascani si chiar din oras si suburbii, care isi incalzesc locuinta cu...

Tot ce trebuie să știi pentru pregătirea mașinii în sezonul rece. Service-urile auto încep să se aglomereze

Vremea se raceste din ce in ce mai mult, iar soferii incep sa isi pregateasca masina pentru...

Primaria Pascani solicită mai multe doze de vaccin pentru centrul din oraș. A crescut numărul celor care vor să se imunizeze împotriva virusului

Primaria Municipiului Pascani solicita Directiei de Sanatate Publica Iasi mai multe doze de vaccin impotriva COVID 19...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI