3.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Amenzi uriaşe pentru patronii care nu plătesc salariile la timp sau le dau “în plic”. Experţii cred că e imposibil de implementat: “E foarte greu de probat”

Amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu respectă legea. Sunt vizaţi atât cei care nu plătesc la timp salariile, cât şi cei care dau “bani în plic” pentru a nu plăti taxe. O intenţie bună, spun experţii, dar care în multe situaţii este aproape imposibil de probat.

O practică întâlnită deja parcă prea des în România. Până acum. De la mijlocul acestei luni, patronii care nu-şi plătesc angajaţii la timp riscă amenzi usturătoare. Guvernul a modificat Codul muncii, astfel că cei care sunt prinşi că încalcă legea vor primi între 5.000 şi 10.000 lei amendă, pentru fiecare salariat în parte. “În momentul în care nu se plătește la timp salariul vor fi reclamatii la Inspectoratele pentru forțele de muncă”, a declarat Adrian Benţa, economist.

Plata în plic, amendă între 8.000 şi 10.000 de lei

În acelaşi timp, salariaţii au reticenţe în a arăta cu degetul spre angajatori, de teamă că se va întoarce tot împotriva lor. Problema apare atunci când, în ciuda amenzilor usturătoare, angajaţii tot nu-şi primesc banii, atrag atenţia experţii. “Ar trebui modificat Codul Muncii în ceea ce privește procedura. Din momentul ce tu nu reglementezi sa îmi plătească salariul, n-ai reglementat prartic nimic. Ceea ce te-a interesat pe tine e sa iei niște bani în plus”, a declarat Costel Gâlcă, avocat specializat în piaţa muncii.

Tot pentru a strânge bani în visteria statului, Guvernul vrea combată şi “munca la gri”. Adică să îi sancţioneze pe acei patroni care în contractul de muncă trec un anumit salariu, însă angajaţilor le mai dau, în plus, bani în plic. În acest caz amenzile cuprinse între 8.000 lei şi 10.000 lei. “Aceste contracte care conţin și altfel de plăţi în plic dăunează tuturor partilor implicate: angajator, angajat și bugetul statului”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii, în cadrul şedinţei de Guvern. “E foarte greu de demonstrat. Plata în plic e o plata făcută între 4 ochi și este foarte greu de probat”, mai spune Costel Câlcă, avocat specializat în piaţa muncii. Măsurile ar urma să intre în vigoare de pe 20 octombrie.

sursa observator

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI