25.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
25.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021

Alchimiștii secolului XXI. Islandezii transformă dioxidul de carbon în rocă, invenție istorică ce ar putea stopa încălzirea globală

Ultimele știri

Oamenii de ştiinţă care participă la proiectul CarbFix din Islanda, consideraţi veritabili alchimişti ai secolului al XXI-lea, transformă în rocă dioxidul de carbon (CO2), principalul vinovat pentru modificările climatice.

Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care injectează dioxidul de carbon în bazalt, poros ca un burete, unde se pietrifică pentru eternitate, informează AFP, preluată de Agerpres.

Această tehnică reproduce în ritm accelerat un proces natural care are loc în mai multe mii de ani: mineralizarea dioxidului de carbon, un gaz cu efect de seră, produs în masă pe această insulă de transporturi, industrie şi vulcani.

 

„Graţie acestei metode, vom schimba radical scala timpului„, a explicat experta în geologie Sandra Osk Snaebjornsdottir. Ea face parte din proiectul CarbFix, alături de cercetători şi ingineri de la compania energetică Reykjavik Energy, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franţa, University of Island şi Columbia University.

 

Într-un peisaj selenar, la poalele piscurilor încă înzăpezite ale masivului vulcanic Hengill, trei mici domuri gri au fost construite, perforate de câteva hublouri.

 

În interiorul acestor domuri, dioxidul de carbon, după ce a fost captat şi transportat prin conducte pe distanţe de mulţi kilometri de la centrala geotermică din Hellisheidi, este dizolvat în apă, apoi injectat la presiune înaltă în roca bazaltică, la o adâncime de 1.000 de metri.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
25.4 ° C
26.3 °
22.2 °
54 %
3kmh
4 %
Dum
27 °
lun
29 °
mar
27 °
mie
31 °
joi
35 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI