1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Actele personale expirate în perioada stării de alertă trebuie schimbate până pe 6 iunie

Cei ce au acte expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă, ce s-a încheiat azi-noapte, nu trebuie să se adreseze imediat autorităților pentru eliberarea unor documente cu un nou termen de valabilitate, ci le pot folosi în continuare pe cele expirate timp de trei luni. Asta înseamnă că persoanele ale căror acte personale au expirat trebuie să le preschimbe până, cel mai târziu, la data de 6 iunie 2022.

Pentru a se evita apariția aglomerației la ghișee, recomandarea autorităților este ca preschimbarea actelor expirate pe perioada aplicării stării de alertă să fie făcută începând de acum, nu să fie amânată până aproape de luna iunie.

Folosirea în continuare a documentelor expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă e posibilă fiindcă, așa cum stabilește Legea 55/2020, “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.

Apoi, luând în calcul faptul că starea de alertă s-a aplicat, potrivit HG 171/2022, până ieri, persoanele care au documente expirate în această perioadă le vor putea folosi până în data de 6 iunie 2022.

Astfel, putem vorbi despre prelungirea, printre altele, a unor documente precum cele de identitate (buletin/ card de identitate, viză de flotant etc.), permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie.

În cazul autorizației de circulație provizorie, valabilitatea documentului se prelungește doar dacă există o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru mașina înscrisă în el.

În plus, Legea 55/2020 stabilește și o excepție de la regula prelungirii valabilității documentelor personale cu trei luni de la încheierea stării de alertă. Mai exact, dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere (cu drept de circulație) au rămas valabile pe toată perioada stării de alertă, dar vor fi valabile și timp de zece zile de la încetarea acesteia, adică până pe 18 martie 2022. Așadar, dovezile nu vor rămâne valabile, ca în cazul altor documente, până în luna iunie.

Sursa avocatnet.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow